, 15 november 2018 15:43

Archimedes wil aandrijfrevolutie ontketenen

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar. Het Delftse IMSystems zegt die problemen op te lossen met een nieuw aandrijfsysteem en richt de pijlen vooral op robotica.

Lees dit volledige artikel in het Vraag en Aanbod digitaal magazine over robotisering.

Een revolutie in de robotica noemen ze het zelf. De Delftse startup heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van dit nieuwe transmissiesysteem, de ‘Archimedes Drive', wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Met deze drive kan een productierobot tot 40 procent meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht, zoals binnen de robotchirurgie.

Gladde holle rollers

In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee is IMSystems in staat in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat in onderhoud scheelt.

 

Foto's:

In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbren

In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen.

© Aandrijvenenbesturen.nl