Laatste nieuws:

, 6 november 2018 16:04

Passieve demping uitgediept in nieuwe training

High Tech Institute en Mechatronics Academy introduceren een nieuwe training: Passive damping for high-tech systems. De eerste editie zal volgend jaar april in Eindhoven plaatsvinden.

Prof. dr. ir. Hans Vermeulen van ASML en TU Eindhoven geeft de training. '
Prof. dr. ir. Hans Vermeulen van ASML en TU Eindhoven geeft de training.
1/1

In de afgelopen jaren zijn er inspanningen geleverd om de onderliggende principes van passieve demping beter te begrijpen. Dit heeft geleid tot spectaculaire resultaten. Experts uit de industrie en academici delen hun visies en ontwerpmethodiek in de nieuwe training.

Bandbreedte  

Bij het ontwerpen van precisie bewegingssystemen is het essentieel om een hoge bandbreedte van de terugkoppellus te kunnen realiseren. Dit is nodig om de negatieve effecten van onder andere storende krachten op de machine en ‘settling tijd' te reduceren. Dynamica en resonanties beperken vaak de haalbare bandbreedte en ‘settling tijd'.

Fysische grenzen   

Terecht wordt er traditioneel veel aandacht besteed aan hoge eigen frequenties van de mechanica en het begrijpen van mode shapes en de mate waarin deze door de actuator geëxciteerd of door de sensor waargenomen kunnen worden. Deze aanpak is en blijft essentieel, maar bereikt bij toenemende nauwkeurigheidseisen echter de grenzen van het fysisch haalbare.

Belangrijke parameter

Het bewust toevoegen van passieve demping biedt dan extra oplossing en wordt een beslissende parameter bij het bereiken van extreme specificaties. Door een goede implementatie van passieve demping kan het risico op extra hysterese en virtuele speling beperkt worden, terwijl het ontwerp vereenvoudigd wordt en de positioneernauwkeurigheid significant toeneemt.

Aanmelden voor de training ‘Passive Damping for High Tech Systems' is hier mogelijk.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

30 mei 2022 - Hannover
Hannover Messe
2 juni 2022 - Veldhoven
Constructeursdag
21 juni 2022 - München (Duitsland)
automatica 2022
30 augustus 2022 -
Technishow + Esef
4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden