Laatste nieuws:

, 1 november 2018 20:59

Voelen of het goed zit met telerobotica

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf heel ergens anders zit.

Interactieve robotica en telerobotica wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden. '
Interactieve robotica en telerobotica wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden.
1/1

Complexe taken uitvoeren op afstand is nu vaak nog behelpen. Een las leggen terwijl je op een scherm kijkt, is nu eenmaal anders dan wanneer je het ter plekke uitvoert. Met de vinding van i-Botics wordt het net iets makkelijker. Die stelt de gebruiker namelijk in staat om te ‘voelen' of het goed zit. ‘We maken gebruiken van een ‘haptic device', vertelt Douwe Dresscher van Universiteit Twente. ‘Dat zorgt ervoor dat je wat je ziet, ervaart als een aanraking.'

Onderhoud, reparatie en inspectie

Interactieve robotica en telerobotica wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden. i-Botics - het ‘Joint Innovation Centre' van TNO en Universiteit Twente - heeft er een proefopstelling voor gebouwd. Deze stelt de gebruiker voor de uitdaging om vanachter een simulator een ronde balk in een exact passend gat te steken. Een oranje robotarm naast de simulator voert de opdracht simultaan uit.

Motortje

Puur op het oog best een lastige opgave, ondanks het driedimensionale beeld op het scherm. Het wordt makkelijker doordat je in de handgrepen voelt wanneer de balk tegen de randen aan stoot. ‘Daar zorgt een motortje voor dat we hebben ingebouwd in het systeem', vertelt Dresscher. Operators worden op deze manier beter vertrouwd met de omgeving waarin ze werken.
Lees een uitgebreidere versie van dit artikel en meer in het digitaal magazine over robotisering van Vraag en Aanbod.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden