Laatste nieuws:

, 25 oktober 2018 16:15

Robotgestuurd sensorsysteem van Fraunhofer IZFP zorgt voor kwaliteitsborging materiaal

In veel industriële sectoren kunnen materiaaldefecten in het eindproduct tot voortijdige uitval leiden en het veilige gebruik ervan in gevaar brengen. Deze week presenteerden experts van Fraunhofer IZFP op de Euroblech in Hannover een robotgestuurd sensorsysteem voor kwaliteitsbewaking als integraal onderdeel van het productieproces.

Robotondersteunde inspectie van staalplaten op mechanische eigenschappen (restspanningen, etc.).'
Robotondersteunde inspectie van staalplaten op mechanische eigenschappen (restspanningen, etc.).
1/1

Intelligente sensorsystemen spelen een belangrijke rol in de kwaliteitsborging: zonder het materiaal zelf te beschadigen of het oppervlak te veranderen, kunnen componenten of onderdelen tijdens het productieproces snel en kosteneffectief worden gecontroleerd.

Wanneer tijdrovende destructieve testmethoden worden gebruikt, leidt de beschadiging of vernietiging van de producten tot enorme kosten van de kwaliteitscontrole. Bovendien worden door het feit dat de inspecties beperkt blijven tot steekproefsgewijs, procesfouten vaak pas ontdekt wanneer er al een aanzienlijke hoeveelheid afkeuringen heeft plaatsgevonden. Niet-destructieve testmethoden bieden dus een alternatief voor destructieve methoden en, na een passende implementatie, een vervanging op lange termijn voor destructieve methoden.

Cognitieve sensoren

Op de Euroblech demonstreerden ingenieurs van Fraunhofer IZFP  een robotondersteund sensorsysteem voor een snelle en eenvoudige integratie in de productieprocessen. Het geautomatiseerde gebruik van intelligente, niet-destructieve sensorsystemen is niet alleen belangrijk voor een optimale productkwaliteit in de productie, maar ook voor de implementatie van de huidige machine learning-concepten.
De potentiële toepassing van dergelijke systemen werd gedemonstreerd door middel van de robotondersteunde inspectie van met pers geharde componenten met behulp van EMAT en 3MA, waarbij EMAT het mogelijk maakt om defecten in plaatstaal te inspecteren, terwijl 3MA materiaalkarakterisering mogelijk maakt.

Inspectie in seconden

De voordelen van de combinatie van 3MA- en EMAT-sensoren op basis van robots zijn de contactloze inspectie, detectie en beoordeling van meerdere kwaliteitskenmerken van platen in een paar seconden. Met behulp van deze sensorgebaseerde inspectieprocedure worden mechanische eigenschappen van staal, zoals restspanningen en hardheid, geïdentificeerd en worden defecten als scheuren of vernauwingen in een vroeg stadium gedetecteerd.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden