, 23 oktober 2018 11:35
Zeeschepen en offshore-platforms hebben te kampen met een constante stroom van golven en stromingen. In tientallen jaren gebruik kunnen deze constructies, zonder waarschuwing, in contact komen met een megagolf, een enorme storm of een andere extreme gebeurtenis, met mogelijk schadelijke gevolgen.
Ingenieurs van het MIT hebben een algoritme ontwikkeld dat snel extreme gebeurtenissen uitlicht die in een complex systeem kunnen voorkomen, zoals een oceaanomgeving, waar golven van verschillende grootte, lengte en druk op een schip of offshore platform kunnen veroorzaken. De onderzoekers kunnen de krachten en spanningen simuleren die extreme gebeurtenissen - in de vorm van golven - kunnen genereren op een bepaalde constructie.
Vergeleken met traditionele methoden biedt de techniek een veel snellere en nauwkeurigere risicobeoordeling voor systemen die op een bepaald moment tijdens hun verwachte levensduur een extreme gebeurtenis kunnen doorstaan, door niet alleen rekening te houden met de statistische aard van het verschijnsel, maar ook met de onderliggende dynamiek.
"Met onze aanpak kan je vanaf de voorlopige ontwerpfase beoordelen hoe een constructie zich niet zal gedragen ten opzichte van één golf, maar ten opzichte van alle golven", zegt Themistoklis Sapsis, universitair docent werktuigbouwkunde en ocean engineering aan het MIT. "Je kunt je constructie beter zo ontwerpen dat je geen structurele problemen of spanningen hebt die een bepaalde grens overschrijden."
Ingenieurs meten meestal het uithoudingsvermogen van een constructie op extreme gebeurtenissen door gebruik te maken van simulaties om de reactie te modelleren op bijvoorbeeld een golf die uit een bepaalde richting komt, met een bepaalde hoogte, lengte en snelheid. Deze simulaties zijn zeer complex, omdat ze niet alleen de golf zelf maar ook de interactie met de constructie modelleren.
Deze risicoanalyse simulaties zijn ongelooflijk nauwkeurig en kunnen in een ideale situatie voorspellen hoe een constructie op elk mogelijk golftype zou reageren, of dit nu extreem is of niet. Maar voor een dergelijke precisie zouden ingenieurs miljoenen golven moeten simuleren, met verschillende parameters, zoals hoogte en lengte, een proces dat maanden in beslag kan nemen om te berekenen. "Dat is een probleem", zegt Sapsis. "Om één mogelijke golf te simuleren die zich in meer dan 100 seconden kan voordoen, is een moderne grafische processor nodig, die zeer snel is. Maar wij willen wat de kans op een extreme gebeurtenis over 100 jaar is."
In plaats van miljoenen golven of zelfs meerdere willekeurig gekozen golven door een rekenintensieve simulatie te laten lopen, ontwikkelde Sapsis een algoritme voor machine learning om eerst snel de "belangrijkste" of "meest informatieve" golf te identificeren om een dergelijke simulatie te doorlopen. Het algoritme is gebaseerd op het idee dat elke golf een bepaalde waarschijnlijkheid heeft om bij te dragen aan een extreme gebeurtenis op de constructie.
ab op X
Volg ab nu ook op X!
Onze accountnaam is: @aenb