, 23 oktober 2018 11:07

De bionische benadering van robotica in een cobot

Een lichtgewicht robot met pneumatische aansturingen die op een flexibele manier samenwerkt met mensen; Festo liet onlangs op WoTS de BionicCobot zien. Geïnspireerd op de natuurlijke bewegingen van de menselijke arm.

Robots kunnen gebruikt worden als ondersteuning voor de operator bij eentonige of gevaarlijke werkzaamheden. De strikte scheiding tussen de taken van de mens en taken van de robot maakt steeds meer plaats voor een collaboratieve werkomgeving. De bionische lichtgewicht robot die Festo tijdens WoTS liet zien aan het Nederlandse publiek, heeft natuurlijke bewegingspatronen en flexibele pneumatiek, wat veilig samenwerken met de mens vergroot. In de toekomst bieden ze daarmee een kostenefficiënt alternatief voor de klassieke robotconcepten.

Menselijke armgewrichten   

De bewegingspatronen van de BionicCobot zijn ontwikkeld volgens die van de menselijke arm, van de schouder via de bovenarm, elleboog, spaakbeen en ellepijp tot aan de grijpende hand. Elk van zijn zeven gewrichten maakt gebruik van het natuurlijke ‘bedieningsmechanisme' van de biceps en de triceps - de interactie tussen de buig- en strekspieren. Hij is daardoor in staat om fijne en nauwkeurige bewegingen uit te voeren.

Pneumatisch

De bewegingen kunnen nauwkeurig gestuurd worden, van krachtig en dynamisch tot gevoelig en makkelijk buigzaam. Daarvoor zorgt een pneumatisch automatiseringsplatform, dat hoge precisiemechanica, sensoren en complexe besturings- en meettechnologie bundelt binnen een klein oppervlak.

Verschillende grijpersystemen

Afhankelijk van de uit te voeren taak kan de BionicCobot uitgerust worden met verschillende grijpersystemen. De bediening is intuïtief door middel van een speciaal ontwikkelde grafische gebruikersinterface: de gebruiker kan de BionicCobot de uit te voeren handelingen leren en ze parametriseren. De gedefinieerde taakonderdelen kunnen met een drag-and-drophandeling in een sequencer track worden geplaatst en in iedere gewenste volgorde worden geïmplementeerd. De hele handelingsvolgorde wordt virtueel afgebeeld en tegelijkertijd gesimuleerd. De interface tussen de tablet en automatiseringsplatform is het ROS (robot operating system), waarop de kinematische routeplanning wordt gecalculeerd.

 

 

 

Foto's:

Een pneumatische lichtgewicht robot met menselijke bewegingspatronen als sensitieve assistent in mens-robotsamenwerkingen.

Een pneumatische lichtgewicht robot met menselijke bewegingspatronen als sensitieve assistent in mens-robotsamenwerkingen.

© Aandrijvenenbesturen.nl