Laatste nieuws:

, 23 oktober 2018 11:07

De bionische benadering van robotica in een cobot

Een lichtgewicht robot met pneumatische aansturingen die op een flexibele manier samenwerkt met mensen; Festo liet onlangs op WoTS de BionicCobot zien. Geïnspireerd op de natuurlijke bewegingen van de menselijke arm.

Een pneumatische lichtgewicht robot met menselijke bewegingspatronen als sensitieve assistent in mens-robotsamenwerkingen. '
Een pneumatische lichtgewicht robot met menselijke bewegingspatronen als sensitieve assistent in mens-robotsamenwerkingen.
1/1
Robots kunnen gebruikt worden als ondersteuning voor de operator bij eentonige of gevaarlijke werkzaamheden. De strikte scheiding tussen de taken van de mens en taken van de robot maakt steeds meer plaats voor een collaboratieve werkomgeving. De bionische lichtgewicht robot die Festo tijdens WoTS liet zien aan het Nederlandse publiek, heeft natuurlijke bewegingspatronen en flexibele pneumatiek, wat veilig samenwerken met de mens vergroot. In de toekomst bieden ze daarmee een kostenefficiënt alternatief voor de klassieke robotconcepten.

Menselijke armgewrichten   

De bewegingspatronen van de BionicCobot zijn ontwikkeld volgens die van de menselijke arm, van de schouder via de bovenarm, elleboog, spaakbeen en ellepijp tot aan de grijpende hand. Elk van zijn zeven gewrichten maakt gebruik van het natuurlijke ‘bedieningsmechanisme' van de biceps en de triceps - de interactie tussen de buig- en strekspieren. Hij is daardoor in staat om fijne en nauwkeurige bewegingen uit te voeren.

Pneumatisch

De bewegingen kunnen nauwkeurig gestuurd worden, van krachtig en dynamisch tot gevoelig en makkelijk buigzaam. Daarvoor zorgt een pneumatisch automatiseringsplatform, dat hoge precisiemechanica, sensoren en complexe besturings- en meettechnologie bundelt binnen een klein oppervlak.

Verschillende grijpersystemen

Afhankelijk van de uit te voeren taak kan de BionicCobot uitgerust worden met verschillende grijpersystemen. De bediening is intuïtief door middel van een speciaal ontwikkelde grafische gebruikersinterface: de gebruiker kan de BionicCobot de uit te voeren handelingen leren en ze parametriseren. De gedefinieerde taakonderdelen kunnen met een drag-and-drophandeling in een sequencer track worden geplaatst en in iedere gewenste volgorde worden geïmplementeerd. De hele handelingsvolgorde wordt virtueel afgebeeld en tegelijkertijd gesimuleerd. De interface tussen de tablet en automatiseringsplatform is het ROS (robot operating system), waarop de kinematische routeplanning wordt gecalculeerd.

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden