Laatste nieuws:

, 23 oktober 2018 10:54

Onderzoek naar elektrificeren van 5.000 industriële gasketels

In Nederland staan ruim 5.000 gasgestookte vlamketels die warmte leveren aan industriële bedrijven, glastuinbouw, warmtenetten, blokverwarming gestapelde bouw en de utiliteit zoals ziekenhuizen. Is het haalbaar om bestaande industriële gasketels te elektrificeren?

In Nederland staan ruim 5.000 gasgestookte vlamketels die warmte leveren aan industriële bedrijven, glastuinbouw, warmtenetten, blokverwarming gestapelde bouw en de utiliteit zoals ziekenhuizen. '
In Nederland staan ruim 5.000 gasgestookte vlamketels die warmte leveren aan industriële bedrijven, glastuinbouw, warmtenetten, blokverwarming gestapelde bouw en de utiliteit zoals ziekenhuizen.
1/1

Met deze vraag is een consortium bestaande uit Eneco, Cal trading, Huikeshoven, LTO Glaskracht, MVO (ketenorganisatie voor oliën en vetten) onder leiding van ECN aan de slag.

De inzet (aantal draaiuren per jaar en vermogen) verschilt sterk per situatie. Om de toenemende duurzame energie productie met fluctuerende energiebronnen als wind en zon te versnellen en te zorgen voor een aanzienlijke CO2-reductie zal er een steeds grotere behoefte ontstaan aan zowel additionele elektriciteitsvraag als aan flexibele elektriciteitsvraag op momenten van overschot aan goedkope groene stroom.

Omturnen

Om de baseload warmtevraag te elektrificeren zijn er Power2heat-opties, zoals een warmtepomp en electroboilers. Voor de flexibele load zijn technieken met een hoger rendement (COP) op korte termijn nog te kostbaar qua investering.
‘ECN part of TNO' en de projectpartners zien potentie in het omturnen van de bestaande industriële gasketels naar hybride ketels die flexibel kunnen opereren en reageren.

Retrofitten

Om gebruik te kunnen maken van het groeiende, maar volatiele aanbod van duurzame elektriciteit is een overgangstechnologie nodig waarbij bestaande gasgestookte ketels geleidelijk aan geëlektrificeerd kunnen worden. Het consortium onderzoekt het concept waarbij de gasketels ‘in het werk' geretrofit wordt. De ketel wordt voorzien met elektrische elementen en tevens van een geschikte regeling, waarbij op elektriciteit kan worden overgeschakeld afhankelijk van het aanbod van duurzame elektriciteit. Van belang is dat deze retrofit oplossing kostencompetitief is en eenvoudig in uitvoering wordt, zodanig dat het de drempel voor toepassing door bedrijven verlaagd.
Issues die opgelost dienen te worden zijn onder meer de garantie en certificering voor hoge druk ketels en de beschikbare net aansluiting wat bij een aantal bedrijven limiterend is.

Drie praktijkcases

Het consortium gaat bij drie praktijkcases de retrofit toepassing onderzoeken. In de tuinbouw, in de gebouwde omgeving en in de industrie. Het resultaat moet inzicht geven wat de technische en economische randvoorwaarde zijn om dit op relatief korte termijn (<2 jaar) op grote schaal te realiseren. De resultaten komen begin 2019 beschikbaar.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden