Laatste nieuws:

, 16 oktober 2018 10:12

ROVC: 79 procent technische organisaties verwacht komende vijf jaar tekort aan technici

79 procent van de technische organisaties in Nederland verwacht een tekort aan technici in de komende vijf jaar. Dit schrijft ROVC in haar Techbarometer 2018.

79 procent van de technische organisaties in Nederland verwacht een tekort aan technici in de komende vijf jaar. '
79 procent van de technische organisaties in Nederland verwacht een tekort aan technici in de komende vijf jaar.
1/1
ROVC is actief in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. In dit onderzoek gaven 969 respondenten uit de technische branche antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. De afgelopen vijf jaar heeft bijna een kwart van de organisaties een kwalitatief tekort ervaren (24 procent), 11 procent alleen een kwantitatief. 38 procent heeft met beiden vormen van tekorten te maken gehad.

Maritieme en chemie

De maritieme sector verwacht de komende vijf jaar de grootste kwalitatieve én kwantitatieve tekorten (61 procent). De (petro)chemie staat voor een bijna even grote uitdaging (60 procent). Ook de helft van de organisaties in bouw en infra (50 procent), de installatiebranche (53 procent), de voedingsindustrie (47 procent) en de zorg (52 procent) verwachten zowel een kwalitatief als een kwantitatief tekort aan technici.

Kennisgebrek en imago 

John Huizing, directeur bij ROVC: "Er zijn verschillende oorzaken voor het tekort aan technici. Kijkend naar het kwalitatieve tekort is dat bijvoorbeeld een kennisgebrek door technologische vernieuwing. Een groot deel van het technisch werk vindt plaats achter de computer of met machines. Technici die al langer in het vak zitten zijn een totaal andere werkwijze gewend en hebben niet de passende vaardigheden voor deze ontwikkeling. Dit geldt echter niet alleen voor oudere medewerkers. Het reguliere onderwijs sluit slecht aan op de praktijk, waardoor technisch personeel niet goed voorbereid is op de werkzaamheden. Zij beschikken niet over de kennis en kunde die het werk vereist. Het kwantitatieve tekort is onder andere te wijden aan een slecht imago van de branche. Techniek wordt veelal gezien als een vak waar je vieze handen krijgt, maar techniek is veel meer dan dat. Het imago boosten is cruciaal om de tekorten terug te dringen."

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden