Laatste nieuws:

, 15 oktober 2018 13:40

Fins Quantumbedrijf Bluefors komt naar Delftse Campus

Bluefors sluit zich aan bij het Delftse quantum kenniscluster. Het Finse bedrijf gaat een R&D vestiging openen op de TU Delft Campus. Na Microsoft is Bluefors het tweede internationale bedrijf dat naar Delft komt om technologie te ontwikkelen voor quantum computers.

Bluefors maakt cryostaten die nodig zijn om de quantum chips, waarmee in Delft gewerkt wordt, af te koelen naar extreem lage temperaturen. '
Bluefors maakt cryostaten die nodig zijn om de quantum chips, waarmee in Delft gewerkt wordt, af te koelen naar extreem lage temperaturen.
1/1

Bluefors maakt cryostaten die nodig zijn om de quantum chips, waarmee in Delft gewerkt wordt, af te koelen naar extreem lage temperaturen. Quantum effecten zoals superpositie en verstrengeling in quantum computers manifesteren zich alleen onder deze omstandigheden. Op dit moment zitten er chips met enkele tientallen qubits, de basiseenheden van quantum computers, in een cryostaat. Als de technologie de komende jaren verder opgeschaald zal worden, zullen de cryostaten ook moeten vernieuwen.

QuTech

Het lab van Bluefors komt in het gebouw van Technische Natuurwetenschappen, waar ook QuTech is gehuisvest, het research center dat in de afgelopen jaren explosief is gegroeid tot meer dan 200 fte.
"Het is voor ons belangrijk om deze nieuwe specificaties met vooroplopende gebruikers te kunnen ontwerpen en te profiteren van elkaars kennis", zegt Rob Blaauwgeers, CEO van Bluefors. "Daarom hebben we besloten R&D uit te voeren dichtbij de Delftse onderzoeksgroepen. In ons nieuwe R&D lab willen we graag samenwerken met Delftse partijen, maar ook met onze andere klanten vanuit de hele wereld".

Delft Quantum Campus

De vestiging van Bluefors is een nieuwe stap op weg naar een lokaal ecosysteem waar niet alleen studenten en onderzoekers, maar ook bedrijven bouwen aan deze technologie van de toekomst.
Birch consultants heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en QuTech/TUD een haalbaarheidsstudie afgerond met daarin het perspectief van dergelijk ecosysteem, onder de titel: "Q-campus: building a Quantum ecosystem in Delft".

Dit rapport is onlangs aangeboden aan Staatssecretaris Mona Keijzer. De conclusie van Birch is dat Delft het in zich heeft om uit te groeien tot een van de top quantum hubs in Europa met oplopend tot 900 directe banen in 2023.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden