, 9 oktober 2018 12:47
Wat te doen wanneer een belangrijke component van een te tonen item plotseling ontbreekt op weg naar een beurs? Blackcam, producent van camerabewegingssystemen, zocht de oplossing in de industriële 3D-printers van igus. Die produceert unieke slijtvaste klantcomponenten in slechts enkele uren.
Bij een kijkje achter de schermen van welke Hollywood filmset dan ook, zal men altijd rails zien waarop de grote camera-dolly beweegt. Maar wat al decennia goed heeft gewerkt voor het opnemen van films, is niet geschikt voor live uitzendingen, omdat deze camera-dolly systemen het zicht kunnen beperken bij concerten en sportevenementen.
Blackcam ontwikkelt daarom een nieuwe oplossing: compacte en op afstand bediende dolly-systemen, die de camera verplaatsen over een smal spoor. Dit type dolly-systemen wordt steeds populairder in de entertainment-industrie.
Ferenc Tiefenbach, engineer bij Blackcam, is vaak op pad met tentoongestelde items op beurzen. Toen hij op reis was droeg de engineer het prototype van een nieuw dolly-systeem, ontwikkeld voor voetbalwedstrijden, toen hij zag dat één van de glijlagers defect was. Er was geen reserve-onderdeel. Dus wat te doen?
Tiefenbach nam contact op met de igus 3D-printservice. De motion plastics specialist produceert snel kleine series en enkelstuks van plastics met behulp van industriële 3D-printers. Je uploadt het CAD-model van het onderdeel op de website, selecteert het printmateriaal en bestelt direct. Het onderdeel wordt doorgaans binnen 24 verzonden.
Uit haar programma van materialen voor additieve productie, werd iglidur I180 gekozen voor deze 3D-printjob. igus heeft het materiaal vergeleken met het standaard filament, gemaakt van acrylonitriel-butadieen-styreen (ABS). Glijlagers bewogen op een 0,37 meter lange, hard geanodiseerde aluminium as met een snelheid van 0,34 meter per seconden en een oppervlaktedruk van 0,11 MPa. Het resultaat: het 3D-geprinte lager van ABS vertoonde slijtagewaarden van 13,3 micrometer per kilometer. Voor het lager van iglidur I180 was de slijtage over dezelfde afstand 0,8 micrometer.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)