Laatste nieuws:

, 9 oktober 2018 12:47

3D-printservice zorgt snel voor nieuwe glijlager

Wat te doen wanneer een belangrijke component van een te tonen item plotseling ontbreekt op weg naar een beurs? Blackcam, producent van camerabewegingssystemen, zocht de oplossing in de industriële 3D-printers van igus. Die produceert unieke slijtvaste klantcomponenten in slechts enkele uren.

Met haar 3D-printservice produceert igus zelfsmerende speciale onderdelen, zoals unieke glijlagers, in slechts een paar uur.'
Met haar 3D-printservice produceert igus zelfsmerende speciale onderdelen, zoals unieke glijlagers, in slechts een paar uur.
1/1

Bij een kijkje achter de schermen van welke Hollywood filmset dan ook, zal men altijd rails zien waarop de grote camera-dolly beweegt. Maar wat al decennia goed heeft gewerkt voor het opnemen van films, is niet geschikt voor live uitzendingen, omdat deze camera-dolly systemen het zicht kunnen beperken bij concerten en sportevenementen.

Dolly op afstand 

Blackcam ontwikkelt daarom een nieuwe oplossing: compacte en op afstand bediende dolly-systemen, die de camera verplaatsen over een smal spoor. Dit type dolly-systemen wordt steeds populairder in de entertainment-industrie.

Ferenc Tiefenbach, engineer bij Blackcam, is vaak op pad met tentoongestelde items op beurzen. Toen hij op reis was droeg de engineer het prototype van een nieuw dolly-systeem, ontwikkeld voor voetbalwedstrijden, toen hij zag dat één van de glijlagers defect was. Er was geen reserve-onderdeel. Dus wat te doen?

Online bestellen 

Tiefenbach nam contact op met de igus 3D-printservice. De motion plastics specialist produceert snel kleine series en enkelstuks van plastics met behulp van industriële 3D-printers. Je uploadt het CAD-model van het onderdeel op de website, selecteert het printmateriaal en bestelt direct. Het onderdeel wordt doorgaans binnen 24 verzonden.

Materiaal glijlagers test 

Uit haar programma van materialen voor additieve productie, werd iglidur I180 gekozen voor deze 3D-printjob. igus heeft het materiaal vergeleken met het standaard filament, gemaakt van acrylonitriel-butadieen-styreen (ABS). Glijlagers bewogen op een 0,37 meter lange, hard geanodiseerde aluminium as met een snelheid van 0,34 meter per seconden en een oppervlaktedruk van 0,11 MPa. Het resultaat: het 3D-geprinte lager van ABS vertoonde slijtagewaarden van 13,3 micrometer per kilometer. Voor het lager van iglidur I180 was de slijtage over dezelfde afstand 0,8 micrometer.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden