Laatste nieuws:

, 4 oktober 2018 12:49

Van Big Data naar Smart Decisions (IV): data en sensoren

De digitale transformatie van de fabriek geschiedt natuurlijk op basis van data. Maar wat is de eerste stap? Waar kan je morgen beginnen om snel tot resultaten te komen? En wat zijn de valkuilen? Wat zijn do’s en dont’s? Wat voor partner(s) heb je nodig?

Van Big Data naar Smart Decisions (IV): data en sensoren.'
Van Big Data naar Smart Decisions (IV): data en sensoren.
1/1
Op het Engineering in Food&Beverage-event (10 oktober in Houten) zet industriële dienstverlener Bilfinger in de lezing ‘De digitale transformatie'  uiteen hoe zij hun kennis en kunde uit de procesindustrie hiervoor inzetten en combineren met digitale oplossingen.

Grip op kwaliteit

Voor fabrikanten in de voedingsmiddelenbranche is het een uitdaging om alle ingrediënten conform de receptuur in het eindproduct te verwerken. Bovendien willen ze graag overal - waar ook ter wereld - dezelfde productkwaliteit leveren. Chocolade zonder ongewenste luchtinsluiting bijvoorbeeld.
Ryan Kromhout, manager Global Industry Division Food bij Krohne zet in zijn lezing ‘Van sensordiagnostiek via Big Data naar procesoptimalisatie'  uiteen hoe je procesinstrumentatie kan inzetten om deze uitdagingen aan te gaan. Want de procesinstrumentatie van nu biedt bijvoorbeeld diagnostische mogelijkheden om wisselende flowpatronen of luchtinsluiting te herkennen.
Ook Henk Oosterhuis, product manager bij Sick zet in zijn lezing uiteen hoe intelligente sensoren zorgen voor directe grip op productkwaliteit . Is deze jampot vacuüm gesloten? Klopt het etiket met de allergenen-informatie? Is de houdbaarheidsdatum van de koekjes duidelijk geprint? Zijn de afbakbroodjes allemaal even groot? Vragen die intelligente sensoren eenvoudig beantwoorden met een helder ja of nee. Met praktische voorbeelden illustreert hij optimalisatie van processen. Vanzelfsprekend besteedt Oosterhuis aandacht aan de gegevens die sensoren kunnen leveren voor de cloud en bigdata-analyse.

Hygiëne en regelgeving

Laten we trouwens ook vooral niet die twee oude vertrouwde uitdagingen bij het (laten) bouwen van machines voor voedingsmiddelen uit het oog verliezen: hygiëne en regelgeving. Zeker als er meerdere partijen betrokken zijn bij ontwerp en bouw kan de integratie van hygiëneaspecten, CE-conformiteit en bijbehorende verantwoordelijkheden een complex geheel vormen. Bij D&F's safety-expert Peter Mesie kan je terecht voor het bijspijkeren van de kennis rondom 'Hygiene-aspecten, conformiteit en fabrikantschap bij samengestelde installaties in de voedingsmiddelenindustrie'. Een mond vol. De lezing, voor zowel kopers /gebruikers en fabrikanten/leveranciers, draait om praktische kennis en in inzicht krijgt in de verantwoordelijkheden kunt bepalen.
Een hygiënisch ontwerp begint trouwens diep in machine. Ook de bekabeling in al zijn facetten ontsnapt daar niet aan. Maar ook elektrische veiligheid, duurzaamheid en relevante normen en richtlijnen moeten in overweging genomen worden bij de keuze van elektrische componenten. Hoe werkt dat in de praktijk en waar moet je rekening mee te houden? Dat doet Paul Helsen van Lapp Benelux uit de doeken.

• Dit is het laatste deel in de 4-delige serie 'Van Big Data naar Smart Decisions' die wij publiceren in de aanloop naar Engineering in Food&Beverage.
• Lees ook deel 1deel 2 en deel 3
• En Big Data in predictive maintenance: doen ze wat ze beloven?

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden