Laatste nieuws:

, 1 oktober 2018 16:26

Bekijk hoe het exoskelet van TU Delft de internationale Cybathlon wint (video)

Het exoskelet MARCH III van het Delftse studententeam Project MARCH heeft afgelopen weekend de internationale obstakelrace voor exoskeletten, de Cybathlon Experience in Düsseldorf, gewonnen.

Het exoskelet MARCH III in actie op de hellingproef tijdens de Cybathlon Experience.'
Het exoskelet MARCH III in actie op de hellingproef tijdens de Cybathlon Experience.
1/1
Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze test voor robotische harnassen, ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Samen met ‘piloot' Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Het team wist de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.

Traplopen

De Cybathlon Experience vond de afgelopen dagen plaats op de Rehacare, de Duitse vakbeurs voor revalidatietechniek in Düsseldorf. Verschillende academische en commerciële teams streden tegen elkaar in een race waarbij vier verschillende obstakels moeten worden voltooid. Deze obstakels zijn voorbeelden van hindernissen die mensen in een rolstoel dagelijks ondervinden, zoals traplopen en gaan zitten of opstaan uit een diepe stoel. De MARCH III won drie van de vier onderdelen.

Hellingproef

Lennart Schut, student industrieel ontwerpen en teammanager van Project MARCH: "Technisch gezien was de hellingproef onze grootste uitdaging. Dankzij de verbeteringen in het enkelgewricht was er veel meer stabiliteit tijdens het op- en aflopen van de helling. Met de ontwikkeling van deze techniek dragen we bij aan het teruggeven van mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie."

Dagelijks gebruik

Voor het derde jaar op rij werkte een TU Delft studententeam aan optimalisatie van het exoskelet. De MARCH lll bevat belangrijke verbeteringen voor de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. Verbeteringen aan het enkelgewricht en de software zorgen voor variabele stapgrootte en een natuurlijkere en soepelere loopbeweging. Daarnaast geven extra steunpunten rond de heup en het middel betere ondersteuning en meer stabiliteit bij het lopen. De speciaal voor Sjaan Quirijns ontwikkelde buikplaat en rugsteunen zorgen voor een verbeterde rompstabiliteit en betere controle tijdens het lopen.
Ook de medische sector heeft vertrouwen in de toekomst van het pak. "Voor dwarslaesiepatiënten draagt de exoskelettechnologie niet alleen bij aan mobiliteit, maar ook de lichamelijke en geestelijke conditie gaan er op vooruit", zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Sjaan Quirijns eerder een revalidatieprogramma met een commercieel exoskelet volgde.

 

 

 

 

 

Cybathlon 

De volgende Cybathlon in Zürich vindt plaats in 2020.

Volg hier project MARCH III op facebook

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden