Laatste nieuws:

, 24 september 2018 15:36

Miljoenennota: boekhoudkundig in orde, maar weinig visie

De Nederlandse economie groeit, het begrotingsoverschot loopt op, de overheidsschuld daalt met 6 miljard euro en de werkloosheid komt op het laagste niveau sinds 2001. Dat belooft de Miljoenennota. Toch is niemand helemaal tevreden. De voornaamste klacht uit de technologie-hoek is dat er weinig visionair met de toekomst wordt omgegaan.

De Miljoenennota is weinig visionair, zo klinkt uit de technologiehoek.'
De Miljoenennota is weinig visionair, zo klinkt uit de technologiehoek.
1/1

Zo is er te weinig aandacht voor onderwijs. "De technologische sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel", zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. "Daarom willen wij dat er een meerjarige investeringsagenda voor onderwijs komt, die zich uitstrekt over meerdere kabinetten. We moeten de financiering van het onderwijssysteem zó inrichten, dat deze niet meer is gericht op het opleiden van één generatie, maar op een leven lang ontwikkelen. FME-bedrijven kunnen met innovaties de energietransitie vorm geven, de problemen in de zorgsector oplossen en helpen ons voedsel beter en duurzamer te produceren. Maar dan moeten er binnen een paar jaar 120.000 mensen worden opgeleid en ruim 500.000 mensen worden bijgeschoold."

Installatiekoepel Uneto-VNI onderschrijft dit. "Wij zijn blij met de aandacht die het kabinet heeft voor de energietransitie", zegt voorzitter Doekle Terpstra. "Tegelijkertijd denken we dat de omslag naar een duurzame energievoorziening met andere keuzes nog zou sneller kunnen verlopen. Om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verlagen, is extra inzet voor de scholing van technici bijvoorbeeld hard nodig. De beschikbaarheid van technische vakmensen wordt hét knelpunt van de energietransitie. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet wil bezuinigen op de subsidie voor praktijkleren."

Opvallend gebrek aan daadkracht

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) spreekt zelfs van ‘een opvallend gebrek aan daadkracht' als het aankomt op het zeker stellen van het toekomstig verdienvermogen van Nederland. "Hoewel het kabinet-Rutte III er in de afgelopen juni gepubliceerde digitaliseringsstrategie zelf voor pleit dat Nederland de digitale koploper van Europa wordt, blijkt nog niet dat het ook bereid is om te investeren in die ambitie."

Directeur Michiel Steltman stelt dat het gebrek aan invulling van de digitale strategie haaks staat op de grote digitale ambities van het kabinet. "Bedrijven moeten niet alleen investeren in digitalisering, maar ook in beschermen van data en digitale weerbaarheid. Het huidige overheidsbeleid is wel een erg riskante benadering van de wens om digitale koploper te worden en zo dat nieuwe verdienvermogen te creëren."

Brexit

VNO-NCW sombert over de Brexit en de groeiende handelsoorlog van de VS met China. "De Nederlandse regering en bedrijven moeten gezamenlijk alles in het werk stellen zodat de handel met Engeland zo soepel mogelijk blijft lopen na de Brexit-datum. Een overgangsperiode waarin ondernemers zich kunnen voorbereiden op de toekomstige handelsrelatie is essentieel", aldus voorzitter Hans de Boer. "We moeten in deze roerige tijden verder blijven strijden tegen protectionisme. Nederland Exportland en geen enkele burger is daar uiteindelijk bij gebaat."

Box-2 en ziekte

De werkgeversorganisatie is verder slecht te spreken over de beperkte aanpassing van het Box-2 tarief en de bezuiniging op de 30%-regeling voor bestaande gevallen. "Juist in deze tijden van personeelskrapte is dit ook een gemiste kans om buitenlandse experts en technici aan ons land te binden." Het kabinet biedt in de begroting bovendien geen oplossing voor de tweejarige loondoorbetaling bij ziekte.

Werken en ondernemen loont

Goed nieuws voor ondernemers is dat het ontslagrecht door dit kabinet wordt aangepakt en dat de inkomstenbelastingen en de Vennootschapsbelasting structureel omlaag gaan voor bedrijven en zelfstandigen. De Boer: "Zo wordt beter voelbaar dat werken en ondernemen in Nederland echt loont. De afschaffing van de dividendbelasting maakt Nederland, als kleine kapitaalmarkt, verder aantrekkelijker."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden