, 24 september 2018 16:32

Industrie loopt voorop bij opmars IoT

De Nederlandse industriesector loopt voorop in het gebruik van Internet of Things. Binnen de industrie maakt 20 procent van de bedrijven gebruik van IoT-toepassingen, drie keer meer dan het gemiddelde in het Nederlandse bedrijfsleven. Het blijft echter nog wel achter met de rest van de wereld, waar 29 procent van de bedrijven gebruikmaakt van IoT.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Vodafone onder ruim duizend Nederlandse bedrijven. Waar de gemiddelde Nederlandse onderneming zich voornamelijk zorgen maakt over privacywetgeving als het gaat om de implementatie, is het grootste obstakel voor industriebedrijven een gebrek aan technologische standaarden op verschillende apparaten. Dit hindert uitrol of verdere ontwikkeling van IoT.

Kennis en vaardigheden

John van Vianen, directeur Zakelijk bij VodafoneZiggo: "Als tweede obstakel geeft het rapport het gebrek aan kennis en vaardigheden aan van personeel. Dit wordt hoofdzakelijk overbrugd door samen te werken met gespecialiseerde IoT-partners. Dit kan onder andere door te leren van andere business cases en het volgen van interne of externe trainingen."

Implementatie van IoT blijft toenemen

Ondanks de obstakels, heerst er in de industriesector een groot vertrouwen in IoT. Binnen de industrie verwacht 70 procent dat over vijf jaar één of meerdere bedrijfsprocessen afhankelijk zullen zijn van IoT. Dit is twee derde meer dan in andere sectoren. Bijna de helft van de respondenten voorziet dan ook dat de investeringen in IoT de komende vijf jaar gaan toenemen. Van Vianen: "De industriesector pakt innovaties snel op en is niet bang om te experimenteren. Ze profiteren vooral van IoT door de verhoging van de productiviteit van de apparatuur en de werknemers en betere verzameling van gegevens.

Kostendaling

Dit leidt grotendeels tot daling in de kosten. Een derde van de IoT-gebruikers ervoer afgelopen jaar een kostendaling en zegt dat dit mede te danken is aan IoT. "Door het inzetten van IoT-toepassingen zoals slimme sensoren kun je werkzaamheden automatiseren. Dit levert een besparing op in arbeidsuren. Bovendien geven veel gebruikers aan dat hun omzet ook is gestegen mede door IoT", aldus Van Vianen.

Jaarlijks voert Vodafone een trendonderzoek uit over het Internet of Things om te achterhalen hoe het Nederlandse bedrijfsleven inspeelt op de laatste ontwikkelingen rondom IoT. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.095 Nederlandse ondernemers. De resultaten zijn samengevat in een trendrapport, waarin ondernemers kunnen lezen hoe zij ervoor staan ten opzichte van andere bedrijven en organisaties. Het rapport is hier te downloaden: www.vodafone.nl/midden-groot-bedrijf/oplossingen/internet-of-things/artikel/vodafone-trendrapport-nederland/ 

Foto's:

Binnen de industrie maakt 20 procent van de bedrijven gebruik van IoT-toepassingen.

Binnen de industrie maakt 20 procent van de bedrijven gebruik van IoT-toepassingen.

© Aandrijvenenbesturen.nl