, 20 september 2018 12:13

Van Big Data naar Smart Decisions (I)

‘Meten is weten’ hield voormalig hockeycoach en keynote-spreker Marc Lammers de ruim 400 aanwezigen voor op de eerste editie van Engineering in Food & Beverage-event. Hoe je van die meetgegevens de grondstof voor de juiste beslissingen maakt? Dat onderwerp is het centrale thema van het evenement dat dit jaar op 10 oktober in De Fabrique in Maarssen zijn tweede editie: Van Big Data naar Smart Decisions.

Ook dit jaar heeft de bijeenkomst als belangrijk doel de band tussen engineers en machinebouwers en de ondernemers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie te versterken en meer onderling begrip te kweken. En geen onderwerp zo controversieel als het delen van data. Maar terwijl bijvoorbeeld een foodbedrijf zich afvraagt of het met behulp van data beter kan inspelen op de steeds strenger wordende regelgeving, denkt de machinebouwer: "Hoe kan met de data van de klant een (voedsel)veiliger machine ontwerpen?" Gegevens verzamelen is één, data delen en tot de juiste beslissingen komen op basis van die data is een heel ander verhaal.

Hoe begin je?

Nu is transparantie in de hele voedselketen in deze tijd van data en technologie niet meer weg te denken. De consument is mondig, heeft toegang tot informatie, wil transparantie en verdiept zich ook steeds meer in duurzaam geproduceerd voedsel. Het gaat er om dat je als producent weet en borgt wat er in de keten gebeurt. Producenten die dit niet op orde hebben zullen in de toekomst geen ‘license to produce' meer ontvangen van de maatschappij. Het is dus niet een kwestie van óf, maar wannéér ga je beginnen met het in kaart brengen van de data in jouw keten en deze onderdeel maken van jouw businessmodel?

Baltussen

In de plenaire lezing ‘Big data: wanneer ga je beginnen?' Is het Ruben Bringsken , directeur Baltussen Konservenfabriek, die dat onderwerp bij de kop pakt. Bringsken geeft niet alleen leiding aan Baltussen maar stuurt ook enkele ict-bedrijven aan. Deze zomer is hij gestart met een project om de data in de groenteketen in kaart te brengen vanaf teelt tot consument. Met als doel het creëren van transparantere keten. Want openheid hou je niet tegen. Hoe is hem dat tot nu toe vergaan?

Dit is deel 1 in de 4-delige serie 'Van Big Data naar Smart Decisions' die wij publiceren in de aanloop naar Engineering in Food&Beverage.

Lees ook: Big Data in predictive maintenance: doen ze wat ze beloven ?

En het artikel Tips van Gouden Hockeycoach Marc Lammers op Engineersonline.nl naar aanleiding van Engineering in Food&Beverage 2017

Foto's:

Marc Lammers tijdens Engineering in Food&Beverage 2017.

Marc Lammers tijdens Engineering in Food&Beverage 2017.

© Aandrijvenenbesturen.nl