Laatste nieuws:

, 17 september 2018 21:28

Robot doet inspectie, zodat inspecteur zijn vingers niet brandt

De robots van ExRobotics zijn speciaal ontwikkeld om inspectie en onderhoud te verrichten in licht ontvlambare en explosieve omgevingen. Ze kijken, horen, ruiken en voelen, zodat inspecteurs hun vingers niet meer hoeven te branden.

De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken', zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden.'
De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken', zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden.
1/1

Begin september begon ExRobotics met de productie van deze robots in Delft voor launching customer NAM. Het bedrijf is zelf gecertificeerd om deze robots te mogen bouwen. Dit is uniek in de wereld. De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken', zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden.

 

Batch van 10

In Q4 2018 zal de NAM de eerste batch van 10 remote control robots in gebruik nemen, met de ambitie om later alle onbemande installaties van de NAM te voorzien van deze robots. Inmiddels heeft ExRobotics  de ExR 1.1 ontwikkeld, die zich volledig autonoom kan voortbewegen en inspecties uitvoeren.

 

Certificering

De grootste uitdaging ligt niet in het bouwen van op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering die nodig is voor toepassing binnen een ontvlambare atmosfeer. De zogenaamde Atex/IEC-Ex-certificering stelt zware eisen aan het product en gebruikte materialen. Veel van de benodigde gecertificeerde materialen zijn niet te koop. De Atex/IEC-Ex normen zijn namelijk bedacht voor grote, zware, stilstaande installaties die veel energie verbruiken. De robots worden echter gebouwd van kleine, energiezuinige en mobiele componenten. Dit betekent dat ExRobotics alle componenten zelf heeft moeten ontwikkelen en laten certificeren door een notified body in Chicago (VS). Vervolgens moest het bedrijf als organisatie worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. De combinatie van deze certificeringen en robotica die ExRobotics nu bezit, is uniek in de wereld.

Roboticaklimaat

ExRobotics heeft onlangs een nieuwe productiefaciliteit geopend in Delft, voor de productie en certificering van de robot. Het bedrijf koos Zuid-Holland, omdat het roboticaklimaat hier veel te bieden heeft op het gebied van R&D. InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, en de Gemeente Delft hebben ExRobotics geadviseerd en ondersteund bij het kiezen van de juiste vestigingslocatie. De nieuwe productiefaciliteit bevindt zich dicht bij de TU Delft.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden