Laatste nieuws:

, 6 september 2018 11:49

Brexit? Dat is voor andere bedrijven

Ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) treffen beduidend vaker voorbereidingen op de Brexit dan een jaar geleden. Toch onderneemt bijna de helft (46%) nog steeds helemaal niets. En de diensten die de overheid aanbiedt lijkt het gros ook niet te kennen.

'
1/1
Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onderzoek vond plaats in juni 2018 als vervolg van de eerste meting in het najaar van 2017.Er is onderzoek gedaan naar bedrijven die zaken doen met het VK, Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en burgers in Nederland. Het advies aan de Nederlandse regering en EU: zorg snel voor duidelijkheid/ zorg dat de zaken kunnen doorgaan. Bedrijven zijn bovendien ook verdeeld over een harde of juist welwillende houding in de Brexitonderhandelingen.

Geen voorstelling

Gevraagd naar het waarom van het ‘niet voorbereiden' stelt men dat men zich nog geen voorstelling van de impact kan maken, er vertrouwen in heeft dat de gevolgen niet fundamenteel zullen zijn of dat er alternatieven zijn. Menigeen geeft verder aan dat men vertrouwen heeft in de belangenbehartiging door de EU en Nederland. Bedrijven die zich voorbereiden -ook al is dat maar een beetje -doen dat door het nieuws te volgen, maar ook door nadrukkelijker dan voorheen zakelijke contacten en juristen te raadplegen en gericht op zoek te gaan naar alternatieven.

Brexit Impact Scan

Bijna één op de vijf ondernemers (18%) is zich nu actief aan het voorbereiden op de Brexit, tegen 10% in 2017. Een ruime meerderheid (78%) denkt echter wel dat het uiteindelijk met de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf mee zal vallen. Voor de Nederlandse economie als geheel voorziet 66% van de ondernemers weer wel een negatieve impact. De Brexit Impact Scan - hoewel toch al 10.000 keer ingevuld - en Brexit Voucher van de overheid zijn bij de grote meerderheid niet bekend, laat staan gebruikt. Dat kan te maken hebben met het feit dat lang niet alle ondervraagden namens hun bedrijf hiermee persoonlijk te maken hebben gehad.

 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden