Laatste nieuws:

, 13 augustus 2018 13:39

Aerodynamische ligfiets getest op Vliegbasis Woensdrecht (video)

Het Human Power Team van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben onlangs hun nieuwe aerodynamische ligfiets genaamd VeloX 8 getest. De test vond plaats op de landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht. Jennifer Breet en Lieke de Cock behaalde tijdens de test een snelheid van 74 km/u. Het team wil in september in de Nevadawoestijn het wereldrecord van 121,8 km/u verbreken.

De VeloX 8 '
De VeloX 8
1/1
"We zijn enorm trots dat we 74 km per uur hebben gefietst. Dit is veelbelovend voor de recordpoging in de Nevadawoestijn waar we een langere weg tot onze beschikking hebben en dus langer de tijd hebben om op topsnelheid te komen. De recordpoging zal niet op zeeniveau plaatsvinden, waardoor de luchtdichtheid en luchtweerstand kleiner zullen zijn", zegt Stephanie Wiechers, teammanager van het Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, in een reactie. 

De hoge snelheid is volgens Wiechers vooral mogelijk dankzij het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX. Hierdoor wordt de fiets minder afgeremd door de wind dan een 'gewone' fiets. Het team heeft zich daarom dit jaar extra ingezet om de luchtweerstand van de VeloX 8 te verminderen. "Er is maandenlang gewerkt om de fiets zo aerodynamisch mogelijk en volledig op maat van de atleten te maken. Er is ook veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Het is de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd. De VeloX vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel en heeft geen raam, want dat is aerodynamisch funest", aldus Wiechers.


ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden