, 13 augustus 2018 12:31

Young Brainport Summer School: een ‘life-changing experience’ voor internationaal talent

De internationalisering van Brainport Eindhoven krijgt in de week van 11 tot en met 18 augustus een extra impuls tijdens de 3e editie van de Young Brainport Summer School (YBSS). Veertig begaafde jongeren uit 22 verschillende landen wereldwijd worden tijdens deze leerzame zomerweek ondergedompeld in alle innovatieve bedrijvigheid en cultuur van de stad en regio. Het doel van de week is om deze toptalenten een ‘life-changing experience’ te geven, zodat zij als gemotiveerde ambassadeurs verbonden blijven met Brainport Eindhoven. 

De al aanwezige passie voor wetenschap en techniek bij de deelnemende talenten (15 tot 18 jaar) wordt tijdens de YBSS extra aangemoedigd door hen kennis te laten maken met verschillende innovaties, onderwijs- en kennisinstellingen, labs en bedrijven die de regio kenmerken. Gerenommeerde professoren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen nemen de jongeren mee in de wereld van nieuwe technologieën. Ze ervaren bijzondere demo’s, markante bedrijfsbezoeken en uitdagende opdrachten. Daarnaast bevat het programma verschillende opmerkelijke sociale activiteiten om de stad en regio beter te leren kennen. 

Een geslaagde combinatie, zo blijkt uit de reactie van één van de deelnemers van vorig jaar. De Indiase Palak Jain uit Luxemburg: “It was a life-changing experience because I got to learn much more about physics and technology, but also because I met so many like-minded people from all over the world.”

Nieuwe aanwas?

De veertig getalenteerde jongeren leren tijdens de YBSS niet alleen over de vooruitstrevende hightech maakindustrie en het bijzondere ecosysteem in Brainport Eindhoven, maar juist ook over de baanbrekende ontwikkelingen die hier plaatsvinden en hoe de regio zichzelf daarmee wereldwijd in de kijker speelt. “Zo bereikt de regio nieuwe aanwas die nodig is voor de toekomst”, aldus Yvonne van Hest, programmamanager van Brainport Development. “Door de krapte op de technologische arbeidsmarkt hebben veel bedrijven in Brainport Eindhoven nu al een tekort aan goed geschoold personeel. Daarom ligt er een belangrijke opgave om een zo groot mogelijke talentpool te realiseren van studenten uit binnen- en buitenland. De YBSS is één van de manieren om die talentpool te vullen.” 

De voorgaande edities in 2016 en 2017 waren volgens zowel de deelnemende jongeren als bedrijven en kennisinstellingen een groot succes. Met een mooie promotie van de regio door alumni van de YBSS als gevolg en met als doel om hen terug te halen naar de regio voor een studie en/of baan. 

Internationale ambassadeurs?

Aan het eind van de week krijgen alle deelnemers een certificaat. Daarmee zwaait de derde lichting internationale ambassadeurs van Brainport Eindhoven af om hun ervaringen te delen met andere potentiële toekomstige kenniswerkers. Kort daarop starten de voorbereidingen voor de vierde editie van de YBSS, die einde zomer 2019 plaatsvindt. 

Foto's:

Brainport Eindhoven

Brainport Eindhoven

© Aandrijvenenbesturen.nl