Laatste nieuws:

, 21 juni 2018 15:07

Delft University of Technology Hyperloop Team II onthult nieuwe Hyperloop pod (video)

Het Delft University of Technology Hyperloop Team II heeft zijn nieuwe Atlas 01 Hyperloop pod gelanceerd. Het team gaat met het nieuwe voertuig deelnemen aan het derde deel van de SpaceX Hyperloop Pod Competition, die in juli in de Amerikaanse staat Californië wordt georganiseerd.

De nieuwe Atlas 01 Hyperloop pod van het Delft University of Technology Hyperloop Team II (beeld: TU Delft)'
De nieuwe Atlas 01 Hyperloop pod van het Delft University of Technology Hyperloop Team II (beeld: TU Delft)
1/1
De Hyperloop is een nieuwe vorm van transport waarbij een capsule door een afgesloten tunnel reist. In deze tunnel is een vacuüm gecreëerd, waardoor de capsule in feit zweeft. Dankzij deze werkwijze is er geen luchtweerstand of frictie aanwezig, waardoor het voertuig zeer hoge snelheden kan bereiken. In theorie moeten capsules in de volledige Hyperloop een snelheid van 1.200 kilometer per uur kunnen bereiken. Dit zou betekenen dat het voertuig in slechts dertig minuten van Amsterdam naar Parijs kan reizen. 

Team neemt voor tweede keer deel

Het Delft University of Technology Hyperloop Team II nam eerder al deel aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition 2017, een competitie waarin teams met een zelfontworpen Hyperloop pod met elkaar de strijd aangaan. De wedstrijd bestond uit verschillende fases, waarbij de eerste fase gericht was op veiligheid en de tweede fase op snelheid. Het team werd in deze tweede fase verslagen door studenten van de Duitse Universiteit van München. 

Dit jaar wordt de SpaceX Hyperloop Pod Competition opnieuw georganiseerd. Ditmaal is het doel op een testtraject van slechts één kilometer lang een zo hoog mogelijk topsnelheid te bereiken. Het huidige wereldrecord bedraagt 384 kilometer per uur. 


Een horizontale raketlancering

Om aan te tonen hoe moeilijk het is dit soort snelheden te behalen toonde technisch manager Maurits Houck van het Delft University of Technology Hyperloop Team II een video van de snelste auto ter wereld. "Het duurt 2,5 minuut voordat deze auto zijn topsnelheid heeft bereikt en weer is afgeremd naar stilstand. Wij proberen dit in slechts 15 seconden te doen. Dit toont aan hoe gek het is wat wij als studenten proberen te realiseren. Het gaat in feite om een horizontale raketlancering", aldus Houck. 

De pods waarmee tijdens de SpaceX Hyperloop Pod Competition wordt gestreden zijn kleiner dan de uiteindelijke pods die op de Hyperloop zullen worden ingezet. 

Presentatie van nieuwe pod

Aandrijven en Besturen was bij de presentatie van de nieuwe Hyperloop pod van het Delft University of Technology Hyperloop Team II aanwezig. De onderstaande twee video's krijgt u een impressie van deze presentatie. 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden