Laatste nieuws:

, 21 juni 2018 14:32

Robot aansturen met hersengolven en handgebaren (video)

Een nieuw systeem stelt gebruikers in staat fouten van een robot te corrigeren met uitsluitend hersensignalen of een handgebaar. Het systeem is ontwikkeld door MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

Een nieuw systeem stelt gebruikers in staat fouten van een robot te corrigeren met uitsluitend hersensignalen of een handgebaar (beeld: Joseph DelPreto/MIT CSAIL)'
Een nieuw systeem stelt gebruikers in staat fouten van een robot te corrigeren met uitsluitend hersensignalen of een handgebaar (beeld: Joseph DelPreto/MIT CSAIL)
1/1
"Robots dingen laten doen is niet eenvoudig. Wetenschappers moet hierdoor doorgaans expliciet robots programmeren of hen laten begrijpen hoe mensen via een taal communiceren", schrijft Adam Conner-Simons van CSAIL. Het nieuwe systeem van MIT moet het aansturen van robots intuïtiever maken door hiervoor uitsluitend handgebaren en hersengolven te gebruiken. 

Hoe werkt het systeem?

Het systeem monitort de hersenactiviteit van gebruikers en kan hierdoor in real-time detecteren indien de gebruiker een fout opmerkt in de taak die ene robot uitvoert. Met behulp van een interface die spieractiviteit meet, kan de persoon vervolgens met behulp van handgebaren door beschikbare correctiemogelijkheden te scrollen om de juiste corrigerende handeling te kiezen, die vervolgens wordt uitgevoerd door de robot. 

In de onderstaande video wordt het systeem gedemonstreerd.


Geen training nodig

Het team van CSAIL heeft het systeem gedemonstreerd met een taak waarbij een robot een boormachine naar één van drie beschikbare mogelijke doelen moet leiden. De gebruiker kan de keuze van de robot corrigeren met behulp van hersen- en spiersignalen. De onderzoekers melden dat gebruikers het systeem zonder training kunnen gebruiken en het systeem ook in staat is hersen- en spiersignalen te herkennen van gebruikers die nooit eerder met het systeem hebben gewerkt. 

"Het werk combineert EEG en EMG feedback, wat mens-robot interacties mogelijk maakt voor een bredere reeks toepassingen dan met uitsluitend EEG feedback mogelijk is", aldus Daniela Rus, directeur van CSAIL. "Door feedback van de spieren mee te nemen kunnen bewegingen worden gebruikt om de robot met meer nuance en specificiteit aan te sturen."

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden