, 21 juni 2018 13:12

Negen op de tien bedrijven zet conditiemonitoring in

Bijna 9 op de 10 bedrijven (86,1%) maakt gebruik van conditiemonitoring. Vooral het verminderen van ongeplande stilstand, het verlagen de onderhoudskosten en het verbeteren van de veiligheid zijn voor bedrijven een belangrijke motivaties deze vorm van monitoring in te zetten.

Dit blijkt uit een inventarisatie van Semiotic Labs, World Class Maintenance en NVDO. Bij conditiemonitoring wordt de staat van machines nauwlettend in de gaten gehouden om signalen op te vangen die kunnen wijzen op aanstormende mankementen. Dit maakt het mogelijk deze mankementen op te lossen voordat zij daadwerkelijk tot problemen leiden. Deze vorm van onderhoud wordt ook wel preventief onderhoud genoemd. 

"Conditiemonitoring lijkt voor veel organisaties een onvermijdelijke en noodzakelijke stap om klanten zekerheid te bieden. Ook is de kennis die wordt opgedaan door de conditie van een asset te monitoren een voordeel, om het onderhoudsproces verder te kunnen optimaliseren. Bovendien lijkt het bij te dragen aan de lange termijn visie van een organisatie en wordt er gehoopt dat het rust en minder stress op de werkvloer cree?ert", schrijven Semiotic Labs, World Class Maintenance en NVDO in het rapport. 

Welke assets worden gemonitord?

De inzet van conditiemonitoring vraagt om een investering, wat het van belang maakt te bepalen welke assets voor conditiemonitoring in aanmerking komen. Maar hoe selecteer je precies welke assets je met conditiemonitoring gaat monitoren? "De frequentie van ongeplande stilstand blijkt het belangrijkste criterium bij het selecteren van de te monitoren assets. Voor elke deelnemer speelt de frequentie van ongeplande stilstand een rol bij het selecteren van assets. De kosten van ongeplande stilstand zijn bijna net zo belangrijk. Dit is een groot verschil met de mate waarin frequentie en kosten van geplande stilstand van belang zijn bij de selectie. Het selecteren van assets omwille van veiligheid mens en milieu loopt erg uiteen. Hieruit kan worden opgemaakt dat dit afhankelijk is van de branche waarin een organisatie werkt", melden de partijen in het rapport.

De meeste bedrijven die conditiemonitoring inzetten kiezen hierbij voor een handmatige trillingsanalyse (61,9%), gevolgd door een visuele inspectie (59,5%) en een olie-analyse (47,6%). 30,9% zet daarnaast infrarood technologie in, terwijl 14,3% akoestische technologie gebruikt. Bij het selecteren van een nieuwe monitoringstool zijn de betrouwbaarheid van de analyses, het gebruiksgemak van eindgebruikers en de pre-warningtijd de belangrijkste selectiecriteria. 

Wie krijgt inzicht in de resultaten?

Conditie monitoring heeft alleen waarde indien de resultaten op de juiste manier bij de juiste persoon terecht komen. Respondenten geven aan dat deze resultaten veruit het vaakst worden aangeleverd bij onderhoudsteams (73,8%) en onderhoudsmanagers (45,2%). Externe onderhoudspartners krijgen in 26,2% van de gevallen toegang tot de resultaten, terwijl 21,4% de resultaten presenteert aan andere belanghebbenden zoals leveranciers of klanten. 

Organisaties zijn in het onderzoek ook gevraagd naar trends die hun organisatie raken. "De meest voelbare ontwikkeling in de praktijk blijkt het tekort aan technisch personeel te zijn, of een aankomend tekort aan technisch personeel. Bij de organisaties is het tekort op dit moment vaak nog niet merkbaar, maar is er wel sprake van vergrijzing onder het technisch personeel e?n men signaleert een sterke terugval van het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt. Opvallend is dat er bij meer dan de helft van de organisaties eigen opleidingstrajecten worden aangeboden om het toekomstig tekort aan technisch personeel op te vangen", aldus Semiotic Labs, World Class Maintenance en NVDO.

Rapport

Alle onderzoeksresultaten zijn te vinden in het rapport 'Inventarisatie conditiemonitoring in de praktijk'.

Foto's:

Industriƫle robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)

Industriƫle robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)

© Aandrijvenenbesturen.nl