, 14 juni 2018 13:12

Tech United van TU/e neemt deel aan RoboCup (video)

Tech United, een team van de TU/e, neemt deel aan de RoboCup. Dit WK robotvoetbal wordt van 18 tot en met 22 juni in het Canadese Montreal georganiseerd. Tech United hoopt voor de elfde keer op rij de finale te behalen.

De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots die zonder aansturing van mensen voetballen. De regels voor het WK worden bepaalt door de RoboCup en hebben als doel innovatie te stimuleren. Het achterliggende doel van de RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van zowel betrouwbare als betaalbare autonome robots waarvan de samenleving kan profiteren. RoboCup stelt zichzelf als doel dat voetbalrobots in 2050 zo ver moeten zijn ontwikkeld dat zij de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. In totaal nemen zo'n vierduizend deelnemers uit 35 landen deel aan de RoboCup.

Catennacio-voetbal
De belangrijkste concurrenten van Tech United in de Middle Size League van de RoboCup legde zich de afgelopen jaren toe op een soort 'catennacio-voetbal', stelt de Eindhovense teamcaptain Wouter Kuijpers. “Zeker de Chinezen en de Portugezen kunnen bijna alles dood verdedigen op de vierkante meter. Met 2 teams van 5 robots op nog geen honderd vierkante meter, was het veld eigenlijk te vol. Het voetbal werd daardoor een beetje schaken, met vaak saaie wedstrijden", aldus Kuijpers. 

Dit jaar zijn de velden daarom met 40% vergroot, naar 22x14 meter. “Hierdoor krijgen de robots meer ruimte om te voetballen, om te passen, te combineren en kansen te creëren”, verwacht Kuijpers. In de onderstaande video wordt de trefzekerheid van de robot gedemonstreerd.


Tegelijkertijd verwacht Kuijpers dat de keeper van Tech United het door de wijzigingen drukker gaat krijgen. Verdediging is traditioneel niet de sterkste kant van Tech United, meldt de TU/e. 

Finale op 21 juni
De halve finales en de finales zijn op donderdag 21 juni. De finale van de voetbalrobots begint om 20:30 uur donderdag Nederlandse tijd. De voetbalwedstrijden bestaan uit 2 helften van elk een kwartier.

Foto's:

De RoboCup 2017 (beeld: TU/e)

De RoboCup 2017 (beeld: TU/e)

© Aandrijvenenbesturen.nl