Laatste nieuws:

, 24 mei 2018 16:35

Onderzoekers ontdekken methode om batterijen in enkele seconden op te laden

Anodes, separatoren en kathodes in een batterij zijn doorgaans netjes in een rij geplaatst. Indien deze componenten echter door elkaar worden geplaatst, maakt dit het mogelijk batterijen te ontwikkelen die veel sneller kunnen worden ontwikkeld.

Batterij (beeld: Pixabay / cintersimone)'
Batterij (beeld: Pixabay / cintersimone)
1/1
Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University. De universiteit heeft een niet-lineaire structuur gecreëerd waarbij de componenten voor energie-opslag en -afgifte zijn verwerkt in een soort 'nano-poriën'. Deze structuur biedt verschillende voordelen: niet alleen kunnen de componenten efficiënter worden gepositioneerd, ook krijgt de batterij een grotere capaciteit wat het mogelijk maakt deze sneller op te laden. Hoogleraar Ulrich Wiesner van de Cornell University geeft zelfs aan dat een batterij hierdoor in enkele seconden kan worden opgeladen. 
 

Vele malen grotere energiedichtheid 

"Deze driedimensionale architectuur elimineert in feite al het verlies van dood volume op uw apparaat", legt Wiesner uit. "Belangrijker: het verkleinen van de afmetingen van deze domeinen tot nanoschaal zoals wij hebben gedaan geeft je een vele malen grotere energiedichtheid. In andere woorden: je kunt veel sneller toegang krijgen tot energie dan doorgaans mogelijk is met convetionele batterij-architecturen."

De technologie wordt momenteel verder uitgewerkt door het team van de Cornell University. Wel heeft het team al een patent aangevraagd om zijn proof-of-concept te beschermen. Meer informatie over het project is hier te vinden.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden