Laatste nieuws:

, 24 mei 2018 16:23

Onderzoekers slagen erin geavanceerde biobrandstoffen efficiënt te produceren

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren. Hiermee bieden biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor verwarming, het opwekken van elektriciteit en als brandstof.

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren (beeld: Chalmers University of Technology)'
Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren (beeld: Chalmers University of Technology)
1/1
Het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is voor veel sectoren een uitdaging. Door lange investeringscycli is het onder andere in zware industrieën zoals olie-industrie of de papiersector noodzakelijk hiermee vroegtijdig te beginnen. Tegelijkertijd is het noodzakelijk voor het juiste alternatief te kiezen, aangezien een overstap vaak de nodige financiële investeringen met zich meebrengt. Onderzoekers hebben daarom onderzocht welk alternatief de meeste potentie biedt. 

Biomassa vergassen

Dit is volgens de onderzoekers het vergassen van biomassa, een technologie die overigens niet nieuw is. Bij het vergassen van biomassa wordt biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in een gas. Dit gas kan vervolgens worden verwerkt tot eindproducten die momenteel worden geproduceerd uit olie of aardgas. Een van deze eindproducten is biogas, dat aardgas in bestaande gasnetwerken kan vervangen. 

Voorheen werd de ontwikkeling van vergassingstechnologie gehinderd door grote problemen met teer dat vrijkomt uit de biomassa, wat dit proces kan verstoren. Onderzoekers van de Energy Technology divisie van de Chalmers University of Technology hebben echter een nieuwe productiemethode ontdekt waarmee zij een hogere kwaliteit biogas kunnen produceren via chemische processen. Daarnaast zijn zij erin geslaagd de teer die hierbij vrijkomt beter te beheren. In combinatie met de ontwikkeling van warmtewisselende materialen biedt dit nieuwe mogelijkheden om biomassa efficiënt te vergassen. 
 

Bestaande boilers aanpassen

"Wat deze technologie zo aantrekkelijk maakt voor verschillende industrieën is de mogelijkheid bestaande boilers aan te passen, wat vervolgens kan worden ingezet om de productie van warmte en energie aan te vullen", aldus Martin Seemann, hoogleraar Energie Technologie bij Chalmers. "We hebben in 2007 op deze manier onze eigen onderzoeksboilers gebouwd en hebben nu meer dan 200 manjaren aan ervaring hiermee opgedaan", aldus Hendrik Thunman, hoogleraar Energie Technologie bij de Zweedse Chalmers University of Technology. "Gecombineerd met lessen die op industrieel niveau zijn opgedaan tijdens het GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification) demonstratieproject dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen we nu zeggen dat deze technologie klaar is voor de wereld."

Meer informatie is hier te vinden. 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden