Laatste nieuws:

, 17 mei 2018 12:17

68% van werknemers verwacht door robots hoger gekwalificeerd werk uit te gaan voeren

68% van alle respondenten ziet samenwerken met robots als een kans om hoger gekwalificeerd werk uit te gaan voeren dat meer kennis en vaardigheden vereist. Vooral in China (86%) en de VS (74%) verwachten werknemers dat automatisering met behulp van robots een impuls zal zijn voor hun beroepsopleiding. In Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan verwacht ongeveer de helft van de respondenten dat samenwerking met robots zal leiden tot meer banen die gespecialiseerde kennis vereisen en beter betaalde banen. In China en de VS ligt dit percentage op 80%.

Industriële robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)'
Industriële robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)
1/1
Dit blijkt uit de automotica Trend Index 2018, waarvoor 7.000 werknemers van productiebedrijven in zowel de Azië, de Verenigde Staten als Europa zijn ondervraagd. Het aantal industriële robots dat wereldwijd wordt ingezet een nieuw record bereikt. In totaal zijn in fabrieken wereldwijd zo'n 1,8 miljoen industriële robots in gebruik. Het merendeel van de werknemers (64%) is positief over het vermogen van industriële robots om werkzaamheden met ongezonde of gevaarlijke materialen over te nemen. Tegelijkertijd maken werknemers zich echter wel zorgen over hun eigen training, die de snelle ontwikkeling in de maakindustrie moet zien bij te benen. 

Training voor digitale werkplek

Opvallend is ook dat slechts 23% van de respondenten aangeeft dat de training en het onderwijs dat zij vanuit hun eigen werknemer hebben ontvangen om hen voor te bereiden op een steeds digitalere werkplek een hoge mate van volwassenheid heeft. 

automotica Trend Index 2018

Werknemers staan over het algemeen positief tegenover de inzet van robots en automatiseringsoplossingen in de maakindustrie. Door menselijk talent met de sterke krachten van robots te combineren zullen mens-robot teams de productie van bedrijven verbeteren, verwacht 70% van de respondenten. Het gaat hierbij om samenwerkingen met robots die niet achter een veiligheidshek hoeven te worden geplaatst en ook wel collaboratieve robots of cobots genoemd.
 

Samenwerking verbeteren met AI

 
64% van de alle ondervraagde werknemers geeft aan kunstmatige intelligentie (AI) te willen inzetten om de samenwerking tussen mensen en robots te verbeteren. 73% verwacht dat de inzet van AI het voor mensen eenvoudiger kan maken nieuwe taken toe te wijzen aan machines, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een spraakopdracht of een aanraakscherm. 

automotica Trend Index 2018

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden