Laatste nieuws:

, 14 mei 2018 15:33

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Een klein beetje zout blijkt de prestaties van batterijen fors te kunnen verbeteren. Door zout toe te voegen aan de binnenzijde van een supermoleculaire spons en deze vervolgens op 800 graden Celsius te bakken, blijkt de spons te worden omgezet in een koolstof-gebaseerde structuur die verwerkt kan worden in lithium-ion accu's. Deze structuur zorgt niet alleen voor een grotere capaciteit, maar ook voor een kortere laadtijden.

Lithium-ion batterijen (beeld: Pixabay / cintersimone)'
Lithium-ion batterijen (beeld: Pixabay / cintersimone)
1/1
Dit hebben onderzoekers van de Queen Mary University of London, University of Cambridge en Max Planck Institute for Solid State Research ontdekt. Het zout blijkt op een onverwachte manier te reageren met de spons en een homogene massa om te zetten in een complexe structuur met vezels, stutten, pilaren en webben. Een dergelijke structuur is van cruciaal belang om ionen te kunnen transporteren naar actieve locaties in een batterij, maar moeilijk te creëren in een laboratorium. De structuren worden door de onderzoekers ook wel 'nano-diatomen' genoemd. 

Sneller opladen en hogere capaciteit

Uit experimenten blijkt dat het gebruik van de koolstof-gebaseerde structuur in lithium-ion batterijen niet alleen ervoor zorgt dat de batterijen sneller kunnen opladen, maar ook dat zij een hogere capaciteit kunnen bevatten. Daarnaast bevat het materiaal enkele andere interessante eigenschappen, zoals een grote sterkte, is het eenvoudiger te bevochtigen en maakt het transport van vloeistoffen mogelijk. De onderzoekers verwachten dat de koolstof-gebaseerde structuur een belangrijke rol kan spelen in energieopslag en -conversie, zoals elektrokatalysator voor de productie van waterstof. 
 
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society (JACS)

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden