Laatste nieuws:

, 7 mei 2018 13:29

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Een van deze projecten heeft betrekking op de ontwikkeling van soft robots, die veilig kunnen samenwerken in de directe omgeving van mensen.

4TU.Federatie'
4TU.Federatie
1/1
De vier Nederlandse universiteiten hebben in veel gevallen dezelfde aanpak in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoeksbeleid. De partijen richten zich op het opleiden van innovatieve ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek uit te voeren dat impact heeft op de maatschappij en de economische positie van Nederland versterkt. De TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben daarom hun krachten gebundeld in de 4TU.Federatie.

4TU Soft Robotics

Een van de projecten die subsidie ontvangt is ‘4TU Soft Robotics’. Dit project is gericht op de ontwikkeling van robots die veilig in de directe omgeving van mensen kunnen opereren. De huidige generatie industriële robots is hiervoor door hun rigide bouw niet geschikt voor. Deze zijn doorgaans alleen in staat voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en zijn niet in staat rekening te houden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen. Dit betekent in de praktijk dat mensen op een veilige afstand moeten blijven indien de robots aan het werk zijn. 

Binnen het project 4TU Soft Robotics wordt daarom het concept van rigide robotarmen losgelaten en gekeken naar de mogelijkheid een robotarm te ontwikkeling die geïnspireerd is op de tentakel van een inktvis of de 'soft grip' van een boomkikker kan nabootsen. Hierbij ontstaat een geheel andere robotarm; zo heeft de tentakel van een inktvis een groot aantal vrijheidsgraden en een zenuwstelsel dat lokaal werkt en verdeeld is over de hele arm.


Herman van der Kooij

Het project '4TU Soft Robotics' wordt gecoördineerd door professor Herman van der Kooij, verbonden aan zowel de UT als de TU Delft. Meer informatie over het project is hier te vinden.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden