, 25 april 2018 13:16

imec gaat Europees onderzoeksproject rond perovskiet zonnecellen leiden

De onderzoeks- en innovatiehub imec gaat het door de Europese Unie (EU) gefinancieerde project 'ESPResSO' (Efficient Structures and Processes for Reliable Perovskite Solar Modules) leiden. Binnen dit project worden leidende spelers op het gebied van zonnecellen van perovskiet verzameld.

Perovskiet gebaseerde fotovoltaïsche panelen zijn interessant door onder andere de lage kosten van de materialen die in deze panelen zijn verwerkt en de hoge efficiënte die de panelen leveren. Eerder is al aangetoond dat deze panelen meer dan 22% efficiënter kunnen opereren dan gebruikelijke fotovoltaïsche panelen voorzien van dunne folies, zoals koper-indium-galliumselenide (CIGS) en cadmuimtelluride. 
 

Beperkingen overwinnen

Binnen het ESPResSO wordt deze technologie doorontwikkeld tot een schaalbare, stabiele en goedkope technologie die op de markt kan worden gebracht. Het project is gericht op het overwinnen van de beperkingen van de huidige generatie perovskiet zonnecellen, het doorontwikkelen van deze technologie en het demonstreren van de mogelijkheden hiervan in praktische toepassingen. Binnen het project wordt ook gezocht naar alternatieve kosteneffectieve materialen en nieuwe celconcepten en -architecturen. Op termijn moet het project leiden tot een perovskiet zonnecel met een efficiëntie van meer dan 24% (op 1cm2) en minder dan 10% terugloop in celefficiëntie na thermische stress bij 85°C, 85% RH voor een periode van 1000 uur. De EU heeft vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ESPResSO project. 

Een flink aantal partijen zijn betrokken bij het project, waaronder de respectievelijk Zwitserse en Italiaanse onderzoeksinstellingen Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) en Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR). Het Belgische Imec, Italiaanse Universita degli Studi di Roma Tor Vergata en Duitse Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) dragen bij aan het project met kennis over het opschalen van peroskiet zonnecellen en het industrialiseren hiervan. Daarnaast zijn de experts in duurzame energie CSGI uit Italië en de Universiteit van Cyprus betrokken bij het project. Het Britse Dycatec Materials, Zweedse Dyenamo en Franse Corning SAS gaan zich richten op de ontwikkeling van materialen. Het Poolse Saule Technologies is gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie voor perovskiet zonnecellen, terwijl het Spaanse Onyx Solar Energy zich richt op het bouwen van geïntegreerde fotovoltaïsche panelen. 

Meer informatie over het project en de rol van imec is hier te vinden.

Foto's:

Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)

Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)

© Aandrijvenenbesturen.nl