, 23 april 2018 11:07

Fontys maakt Trumpf TruPrint 1000 metaalprinter toegankelijk voor bedrijven

Het Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM) beschikt sinds kort over een metaalprinter: de Trumpf TruPrint 1000. Studenten, docent-onderzoekers en medewerkers van bedrijven uit de regio zullen vragen van deze bedrijven over de wijze waarop 3D-printing gebruikt kan worden oppakken, waarbij de metaalprinter een belangrijke rol gaat spelen.

Fontys merkt in haar contacten met de maakindustrie in Zuidoost-Brabant dat er veel behoefte is aan onderzoek naar praktische toepassingen van 3D metaalprinting. Bekende toepassingen tot nu toe zijn in de medische industrie (implantaten) en de machine-industrie, waarvoor onderdelen op maat kunnen worden gemaakt. "Er staat echter nog maar een handjevol metaalprinters in het land. En er zijn, zeker in deze Brainportregio, veel meer bedrijven die zich afvragen of 3D metaalprinting voor hen een meerwaarde kan hebben", vertelt 3D-print expert Rein van der Mast. "Wij hebben regelmatig tekenaars, ontwerpers en constructeurs over de vloer van die bedrijven. Behalve de theorie kunnen we hen nu ook de praktijk laten zien."


Compact

De Trumpf TruPrint 1000 wordt veelal gebruikt om kleine, complexe componenten te printen. Het gaat om een compacte machine die werkstukken met een gering volume snel kan vervaardigen, terwijl de machine voldoende representatief is voor grote metaalprinters. Van der Mast legt uit: "Voor ons is het belangrijk dat je snel een resultaat hebt. We kunnen nu in korte tijd allerlei variabelen die het werkstuk beïnvloeden onderzoeken, met inbegrip van hun onderlinge wisselwerking. Daarbij beschikken we hier over allerlei voorzieningen om de geprinte stukken te beproeven."

De machine wordt ook ingezet in het kader van de Open Learning Labs dat het Centre of Expertise HTSM binnenkort zal lanceren. Bedrijven kunnen via e-learning op het internet hun expertise op het gebied van robotics, additive manufacturing/3D printing en agro-mechatronics vergroten. In fysieke labs kunnen deelnemers de kennis die zij hebben opgedaan in de praktijk brengen, onder andere met behulp van de nieuwe metaalprinter. Fontys HTSM biedt daarnaast (kortlopende) trainingen aan in combinatie met Topology Optimization, Design for Additive Manufacturing, Post Processing en Materials.

Foto's:

Operator Martin Stroetinga van Fontys bij de 3D metaalprinter (beeld: Fontys)

Operator Martin Stroetinga van Fontys bij de 3D metaalprinter (beeld: Fontys)

© Aandrijvenenbesturen.nl