, 23 april 2018 10:53

Fujitsu zet LBR iiwa robots van KUKA in voor assemblage moederborden

Robots staan in de Fujitsu Digital Smart Factory in Augsburg zij-aan-zij met menselijke collega’s aan de assemblagelijn en maken voor het eerst daadwerkelijk onderdeel uit van een geïntegreerd productieproces. De organisaties hebben samen een Industry 4.0-oplossing ontwikkeld die gebaseerd is op robotgestuurde procesautomatisering voor het zorgvuldig behandelen en testen van moederborden.

Het hele proces start met een menselijke medewerker die de robot handelingen aanleert via handmatige bediening van de robotarm. Deze handelingen worden zonder enige vorm van programmering door de robot onthouden. Nadat de robots deze stappen hebben aangeleerd, worden zij achter virtuele veiligheidsbarrières geplaatst om snel en zo vaak mogelijke dezelfde taken achter elkaar uit te voeren. Om de veiligheid van werknemers te kunnen waarborgen zijn de robots zo ontwikkeld dat zij weten wanneer mensen in de buurt zijn. Wanneer dit het geval is, vertragen zij hun bewegingen om niemand te verwonden.

Pioniersrol

De LBR iiwa robots van KUKA worden ingezet voor de assemblage van moederborden. Vera Schneevoigt, Senior Vice President, Product Supply Operations bij Fujitsu EMEIA, geeft aan dat Fujitsu de eerste is die deze methode hanteert voor de assemblage van elektronica-onderdelen. Dankzij de nieuwe methode is er minder vraag naar personen die simpele en herhaalbare taken moeten uitvoeren, waardoor het percentage productiefouten daalt en de totale productie wordt verhoogd.

Eind januari is de eerste robot van KUKA geïntegreerd in het productieproces van Fujitsu's moederborden. In de zomer van 2018 wordt een tweede robot toegevoegd. Het plan is om meer functionaliteiten zoals data-analyse toe te voegen om het potentieel van de mens-robotsamenwerking verder te ontdekken in gebieden als predictief onderhoud en kwaliteitscontrole, samen met nieuwe mogelijkheden voor factureringsmodellen op basis van verbruik.
 

Hannover Messe

Fujitsu toont haar oplossingen op het gebied van Industry 4.0 en de digitalisering van productie-omgevingen op 23 tot 27 april op de Hannover Messe. Het bedrijf is te vinden bij stand E16 in hal 07.

Foto's:

Een LBR iiwa robot van KUKA (beeld: KUKA)

Een LBR iiwa robot van KUKA (beeld: KUKA)

© Aandrijvenenbesturen.nl