, 19 april 2018 13:41

Safety Event praat u bij over de laatste ontwikkelingen rond machineveiligheid

Machineveiligheid is een belangrijk onderwerp. Hoe maakt u een risicoanalyse van machines? Wie is aansprakelijk voor eventuele veiligheidsproblemen met machines? Deze en andere vragen worden beantwoord op het Safety Event, dat op 8 mei wordt georganiseerd in Eindhoven.

Op het Safety Event kunt u uiteenlopende learnshops bijwonen, waarin u wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van machineveiligheid. Een greep uit de beschikbare learnshops: 
 

Functionele veiligheid in elektro-hydraulische systemen

Machines die grote krachten leveren zijn in veel gevallen voorzien van elektro-hydraulische aandrijvingen. Dergelijke hydraulische systemen én hun componenten moeten voldoen aan de norm EN-ISO 4413, die algemene regels en veiligheidseisen voorschrijft. Deze norm gaat echter niet in op functionele veiligheid, waarvoor de richtlijnen worden beschreven in EN-ISO 13849 (PL) en/of EN 62061 (SIL). Deze normen gaan in op de ontwerpaspecten op het gebied van functionele veiligheid van hydraulische aandrijvingen van machines. Frans Wilschut van FW-Techniek geeft op het Safety Event uitleg over deze normen. 
 

Machineafscherming met of zonder vergrendeling

Bij het beveiligen van beweegbare afschermingen wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van meerdere mechanische veiligheidsschakelaars. Technisch gezien is het mogelijk de contacten van verschillende afschermingen in serie te plaatsen, maar dit heeft echter wel consequenties voor de foutdiagnose en daarmee het PL- of SIL-niveau. Vladimir Dragosavic van Euchner geeft in zijn learnshop een praktische uitleg over dit thema. Hierbij gaat Dragosavic onder meer in op de wettelijke eisen en normen. 
 

Welke impact had machineveiligheid op een nieuwe keersluis in Limmel?

In Limmel wordt een nieuwe keersluis gerealiseerd die de Maas beter geschikt moet maken voor langere, diepere en hogere binnenvaartschepen. In deze nieuwe keersluis wordt gebruikt gemaakt van een in serie geschakelde hydraulische cilinders om een deur te bewegen, wat uniek is. Een hoge beschikbaarheid van het systeem wordt gegarandeerd, ook op momenten dat besturingssystemen uitvallen. Bij het project is veel aandacht voor machineveiligheid, wat echter op gespannen voet staat met de realiteit in het veld. De rolverdeling tussen opdrachtgevers Rijkswaterstaat en opdrachtnemers is hierbij een zoektocht. Tom Haesebrouck van Agidens gaat in zijn learnshop in op de ervaringen en inzichten die tijdens dit project zijn opgedaan.

Een overzicht van alle learnshops en het volledige programma is hier beschikbaar. 
 

Aanmelden

Het Safety Event wordt op 8 mei 2018 van 08:30 uur tot 17:30 uur georganiseerd in het Evoluon Eindhoven. Een toegangsbewijs voor het event is beschkbaar voor 150 euro. Abonnees van Aandrijven en Besturen krijgen 40 euro korting en betalen slechts 110 euro. Schrijf u nu in voor het Safety Event!

Foto's:

Het Safety Event

Het Safety Event

© Aandrijvenenbesturen.nl