Laatste nieuws:

, 19 april 2018 12:02

Werkgelegenheid in Duitsland toegenomen dankzij robots

Met 309 units per 10.000 werknemers is de robotdichtheid in de Duitse maakindustrie de op twee na hoogste wereldwijd. Robots worden hierbij vooral ingezet om menselijke werknemers aan te vullen; de hoge robotdichtheid heeft vooralsnog weinig impact op de werkgelegenheid in Duitsland. Sterker nog: de werkgelegenheid in de Duitse industrie is door robots zelfs toegenomen.

Industriële robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)'
Industriële robot (beeld: Pixabay / jarmoluk)
1/1
Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for European Economic Research (ZEW) in opdracht van het Duitse ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. "De resultaten van het ZEW onderzoek naar de arbeidsmarkt bevestigt dat we al langer waarnemen in leidende industriële landen wereldwijd", aldus Junji Tsuda, directeur van de International Federation of Robotics (IFR). "De modernisatie van productie verschuift gevaarlijk, ongezondheid en monotoon werk naar machines. In het overgrote merendeel van de gevallen worden uitsluitend bepaalde activiteiten van een functie geautomatiseerd en niet het volledige spectrum van het werk van een werknemer."

Werkgelegenheid stijgt

ZEW wijst erop dat de werkgelegenheid in Duitsland door het toenemend gebruik van robots zelfs met 1% is gestegen. Deze ontwikkeling zet naar verwachting door in de toekomst. ZEW verwacht dat verdere automatisering en digitalisering van de industrie in 2021 zal leiden tot 1,8% meer werkgelegenheid. Deze ontwikkeling loopt in de pas met eerdere ervaringen in de jaren '90 rond de opkomst van de computer. Het grootschalige gebruik van IT door bedrijven maakte traditionele banen op het gebied van dataverwerking overbodig. Berekeningen van ZEW wijzen echter uit dat de werkgelegenheid tussen 1995 en 2011 echter met 0,2% per jaar is gegroeid.  

De London School of Economics (LSE) heeft onlangs het onderzoek 'Robots at Work' gepubliceerd over het gebruik van industriële robots in 17 ontwikkelde landen in de periode 1993 tot en met 2017. Guy Michaels, hoofd van het onderzoeksteam van LSE, vatte de belangrijkste resultaten van dit onderzoek samen op een persconferentie over automatisering op de Messe Muenchen. Michaels: "Productiviteit is met 15% gegroeid dankzij industriële robots. Tegelijkertijd is het aandeel laag opgeleide arbeid gedaald en het salaris licht gestegen. Industriële robots hebben geen significante impact op het totaal aantal wekrnemers."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden