Laatste nieuws:

, 16 april 2018 11:27

17 miljoen euro voor ontwikkeling Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) maakt ruim 17 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van een Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie (NEMI). TU Eindhoven is één van de dertien deelnemende instellingen die hun verschillende technieken op het gebied van elektronenmicroscopie bundelen en zo meer te weten komen over zowel de samenstelling als samenhang van de biologische en materiële microwereld.

De cryo-elektronenmicroscoop vormt de basis van het Eindhoven Center for Multiscale Electron Microscopy (CMEM). (beeld: Bart van Overbeeke)'
De cryo-elektronenmicroscoop vormt de basis van het Eindhoven Center for Multiscale Electron Microscopy (CMEM). (beeld: Bart van Overbeeke)
1/1
Nederland heeft een sterke internationale positie in de elektronenmicroscopie (EM). Deze techniek zorgt ervoor dat je op een heel gedetailleerd niveau kunt kijken naar de allerkleinste bouwstenen van zowel mensen en dieren als materialen. Met elektronenmicroscopie kun je letterlijk de basis van het leven en de atomaire samenstelling van materialen in beeld brengen. Nieuwe technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer mogelijk is binnen elektronenmicroscopie.

Een elektronenmicroscoop kost vaak enkele miljoenen in aanschaf en heeft hoge onderhoudskosten. In het netwerk van NEMI (Netherlands Electron Microscopy Infrastructure) worden daarom alle EM-technieken gebundeld en uitgewisseld zodat er een steeds completer beeld ontstaat van structuren en processen die de basis van het leven en materialen vormen. Door gezamenlijk keuzes te maken wie welke expertise beheert, kan de apparatuur gericht en gezamenlijk worden aangeschaft en gebruikt. De NWO-subsidie zal gebruikt worden voor aanschaf van de nieuwste EM apparatuur, het ontwikkelen van de volgende generatie microscopen en het faciliteren van EM voor een brede groep gebruikers.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden