, 16 april 2018 09:51

Training helpt machinebouwers bij export naar VS en Canada

Zeker sinds een aanpassing in de regelgeving is het exporteren van machines naar Noord-Amerika ‘een vak apart’. De regelgeving van de National Electrical Code (NEC2017) kent namelijk strenge normen en richtlijnen. Om mogelijke problemen bij het exporteren te voorkomen, verzorgt energiebeheerbedrijf Eaton op 17 mei een gratis training in Zaltbommel gericht op techniek en wet- en regelgeving. Nederlandse industriële machinebouwers worden tijdens de training op weg geholpen met tips en trucs.

Waar in Europa de wet- en regelgeving van elektrische installaties is gericht op de veiligheid van medewerkers, ligt in Noord-Amerika de focus vooral op brandveiligheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat in Nederland de arbo-inspectie (Inspectie SZW) een oog in het zeil houdt en in Noord-Amerika de brandweer de keuringsinstantie is.

Kortsluitstroom en SCCR

Behalve dat ‘culturele’ verschil hebben exporterende machinebouwers sinds vorig jaar ook te maken met een aanpassing in de regelgeving van de National Electrical Code (NEC2017) van Noord-Amerika. Daarin is een vereiste opgenomen dat de beschikbare foutstroom – kortsluitstroom – op de installatielocatie moet worden vermeld en de SCCR – short-circuit current rating of kortsluitvastheid – moet worden aangegeven. “Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, vermindert de kans dat de installatie van een machine niet aan deze regelgeving voldoet of zelfs wordt afgekeurd”, zegt Theo Langstraat, Sales Manager OEM bij Eaton. “Die keuring is bijzonder streng en rigide. Bij een missertje word je als machinebouwer gewoon naar huis gestuurd om het overnieuw te doen.”

Het exporteren van machines naar de Verenigde Staten en Canada is daarmee ‘een vak apart’ geworden. Langstraat: “De meeste van onze producten voor machinebouwtoepassingen zijn standaard gecertificeerd voor toepassing in zowel Europa als Noord-Amerika. Soms hebben we deze specifiek voor de Amerikaanse markt gemaakt. Daardoor hebben we binnen Eaton – een Amerikaans bedrijf – veel kennis over deze normen en richtlijnen. Met handige tips en trucs willen we machinebouwers die exporteren op de goede weg helpen en voorkomen dat ze tegen problemen aanlopen.”

UL-approved

Voldoen aan de juiste richtlijnen is van groot belang, stelt Langstraat. “Onze producten zijn veelal standaard CE, CCC en UL goedgekeurd, waardoor onze klanten geen speciale UL-versie hoeven te bestellen. Dat een product wereldwijd aan alle normen en richtlijnen voldoet, voorkomt tevens een hoop rompslomp in geval van vervanging van een component. Bedrijven die een dergelijk goedgekeurd product geëxporteerd hebben, hoeven zich bij aanschaf of vervanging van producten niet te wenden tot het land van herkomst van de machine, maar kunnen lokaal de producten aanschaffen of vervangen.”

Eaton wil de exportkennis delen tijdens de training ‘Succesvol exporteren naar Noord-Amerika’. Dirk Meyer, UL-expert en Manager Low Voltage Switchgear Applications bij Eaton, geeft daarom op 17 mei een training in Zaltbommel. Na deelname aan dit gratis technische seminar ontvangen de deelnemers een trainings-CD en certificaat.

Foto's:

De Verenigde Staten (beeld: Pixabay / TechPhotoGal)

De Verenigde Staten (beeld: Pixabay / TechPhotoGal)

© Aandrijvenenbesturen.nl