Laatste nieuws:

, 10 april 2018 10:51

Nieuw compositietfolie kan opbrengst van zonnepanelen verhogen

Een nieuw compositietfolie bestaande uit twee verschillende anorganische oxidematerialen maakt het mogelijk de prestaties van zonnepanelen te verbeteren. Het materiaal is ontwikkeld door onderzoekers van het Canadese Rosei at the Institut national de la recherche scientifique (INRS) en de École de technologie supérieure (ÉTS).

Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)'
Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)
1/1
Het dunne folie combineert twee verschillende kristalfasen bestaande uit de atomische elementen bismut, mangaan en zuurstof. Door twee kristalfasen met verschillende samenstellingen te combineren is het mogelijk het vermogen van het materiaal om zonnestraling te absorberen en deze om te zetten naar elektriciteit te optimaliseren. Hierdoor kan het rendement van zonnepanelen worden verhoogd. 


Ook relevant voor andere toepassingen

De onderzoekers stellen dat hun ontdekking niet alleen relevant kan zijn voor zonnepalen, maar ook voor andere opto-elektronische apparaten. Het composietmateriaal zorgt voor een energieconversie die 4,2% efficiënter is, wat een record is voor dit type materialen. Het nieuwe materiaal is slechts 110 nanometer dik.

Meer informatie is te vinden in een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Photonics. In dit artikel beschrijven de onderzoekers de resultaten van hun onderzoek. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden