Laatste nieuws:

, 5 april 2018 14:17

MIALinx verbindt machines, sensoren en data

Een nieuwe webgebaseerde applicatie genaamd MIALinx verbindt machines, sensoren en data met een industrieel netwerk. MIALinx zorgt voor meer flexibiliteit in industriële omgevingen en helpt daarnaast onderhoud aan machines te optimaliseren. MIALinx is ook compatibel met oudere machines.

MIALinx verbindt machines, sensoren en data (beeld: Fraunhofer IPA)'
MIALinx verbindt machines, sensoren en data (beeld: Fraunhofer IPA)
1/1
MIALinx is ontwikkeld door het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (IPA). In het hedendaagse tijdperk van Industrie 4.0 genereren machines en productiefaciliteiten grote hoeveelheden data. Een groot scala aan sensoren levert een stroom statistieken op over de status van machines, vloeistofniveau's, energieverbruik en temperatuur. Bedrijven verzamelen deze data om hun productielijnen te optimaliseren.

Data met elkaar verbinden

De nieuwe webgebaseerde applicatie helpt hierbij door alle mogelijke soorten data met elkaar te verbinden. Het systeem kan daarnaast op basis van vooraf ingestelde regels geautomatiseerd reageren op gebeurtenissen. Zo kan de applicatie worden ingesteld om bij bepaalde meetwaarden een specifieke boodschap te versturen of specifieke actie uit te voeren. Een dergelijke actie kan bijvoorbeeld worden getriggerd door een meetwaarde waaruit blijkt dat een luchtfilter vervuild is. MIALinx stelt personeel hiervan automatisch op de hoogte en kan indien gewenst automatisch een vervangend onderdeel bestellen. Ook oudere machines die zijn voorzien van sensoren kunnen worden geïntegreerd met MIALinx. 

Een belangrijk voordeel van de applicatie is volgens het Fraunhofer IPA het gebruiksgemak. Zo kan MIALinx worden geconfigureerd via een grafische gebruikersinterface en hebben gebruikers geen programmeerkennis nodig om met MIALinx aan de slag te kunnen. Daarnaast helpt MIALinx robots productiever te werken, bijvoorbeeld door optische sensoren in te zetten om kleurgecodeerde componenten te herkennen.

Manufacturing Service Bus

MIALinx bouwt voor op het eerder uitgevoerde project Sense&Act. Nieuw is de Manufacturing Service Bus (MSB), die op de achtergrond draait. De MSB functioneert als een virtueel patchpaneel en verbindt verschillende databronnen met elkaar. Indien nodig kan MSB bestandsformaten van data converteren om data op uniforme wijze weer te geven. Dit stelt machines van verschillende fabrikanten in staat statusinformatie uit te wisselen.

Het Fraunhofer IPA stelt dat MIALinx geïnstalleerd kan worden op een server van een bedrijf, maar pas echt tot zijn recht komt indien de applicatie wordt geïntegreerd in het Virtual Fort Knox platform. Via dit open cloud platform kunnen maakbedrijven IT-diensten van verschillende leveranciers naar wens afnemen en combineren. Deze technologie is eveneens ontwikkeld door de Fraunhofer IPA en wordt op de markt gebracht door de spin-off VFK AG. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden