Laatste nieuws:

, 29 maart 2018 13:33

Nieuwe snellader koppelt elektrische auto's rechtstreeks aan zonnepanelen

Elektrische voertuigen worden vaak gezien als de duurzame toekomst van transport. De voertuigen zijn echter alleen echt duurzaam als de elektriciteit waarmee wij worden opgeladen afkomstig is uit duurzame bronnen. Een nieuw systeem maakt het mogelijk elektrische auto's direct en snel op te laden met zonne-energie.

Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)'
Zonnepanelen (beeld: Pixabay / torstensimon)
1/1
Het systeem is ontwikkeld door onderzoeker Gautham Ram Chandra Mouli van de TU Delft in samenwerking met de bedrijven Power Research Electronics en Last Mile Solutions. De partijen hebben een snellader ontwikkeld waarmee auto's direct kunnen worden opgeladen met stroom opgewekt door zonnepanelen. Het project is gefinancierd door TKI Urban Energy.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, terwijl elektrische auto's gebruik maken van wisselstroom. Hierdoor moest de energie die wordt opgewekt met zonnepanelen voorheen eerst omgezet worden in wisselstroom voordat deze kon worden gebruikt om de accu's van elektrische auto's op te laden. "Momenteel gebruiken oplaadstations het 50Hz-wisselspanningsnetwerk om vermogen uit te wisselen tussen de zonnepanelen en het voertuig", zegt Chandra Mouli. "Dit is echter niet efficiënt en kosteneffectief, om twee redenen. Ten eerste leidt het omzetten naar wisselspanning tot onnodige omzettingsstappen en verliezen. Ten tweede zijn er twee aparte DC-AC-omvormers nodig, één voor het voertuig en één voor de zonnepanelen, waardoor de kosten en het formaat toenemen."

"Een meer voor de hand liggende oplossing is dan ook om één omvormer te gebruiken, die het voertuig vanaf de panelen via een DC-link kan opladen en tevens een verbinding met het AC-stroomnet heeft. In dit onderzoek is daarom een 10kW-omvormer met een interne DC-link en drie terminals ontworpen, die het voertuig zowel vanuit de zonnepanelen als uit het stroomnet kan laden", aldus Chandra Mouli. 

Accu in auto kan ook energie leveren

De snellader zorgt ervoor dat het stroomnet niet langer als tussenstap nodig is om te kunnen laden. Daarnaast kan het systeem twee kanten op werken. Dit betekent in praktijk dat het niet alleen mogelijk is een elektrische auto op te laden met energie uit zonnepanelen, maar energie uit de opgeladen accu van de auto ook kan worden gebruikt om een huis van elektriciteit te voorzien. Ook is het mogelijk elektriciteit terug te leveren aan het energienetwerk, al moet de energie hiervoor wel eerst worden omgezet naar wisselstroom. 

Chandra Mouli: "De ontwikkelde omvormer is toegepast in een PV-laadstation, inclusief slimme laadalgoritmen. Het laden van het voertuig met zonne-energie resulteerde in een zero-CO2-emissie, lagere brandstofkosten, belastingvoordeel en minder afhankelijkheid van de PV-terugleververgoeding."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden