Laatste nieuws:

, 22 maart 2018 14:58

Grondstoffenscanner maakt bedrijfsrisico's van grondstoffen inzichtelijk

De maakindustrie lanceert in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelatie (EZK) een grondstoffenscanner voor het MKB. Deze tool geeft ondernemers inzicht in de risico's van kritische grondstoffen en helpt hen deze risico's voor hun bedrijf te verminderen.

De grondstoffenscanner van de maakindustrie en het ministerie van EZK'
De grondstoffenscanner van de maakindustrie en het ministerie van EZK
1/1
“Er komt steeds meer besef dat de leveringszekerheid van bepaalde grondstoffen onder druk staat, en dat maakt bedrijven en economieën kwetsbaar. Er is de laatste jaren bijvoorbeeld veel discussie geweest over zeldzame aardmetalen - platina, indium en gallium - die in elektronica en zonnecellen worden verwerkt. Sommige grondstoffen worden in slechts een beperkt aantal landen gewonnen en zijn dus kwetsbaar voor instabiliteit van regeringen. Of ze worden onder slechte humanitaire omstandigheden gewonnen of komen uit conflictgebieden. In een circulaire economie kun je recycling optimaliseren, de levensduur van producten verlengen of een andere omgang met producten organiseren, zoals het delen van producten of het aanbieden van diensten rond een product. Daardoor gaat de behoefte aan grondstoffen omlaag en maak je de economie minder kwetsbaar", legt TNO-onderzoeker Ton Bastein uit. 

Inzicht in kenmerken en risico's 

De grondstoffenscanner geeft ondernemers inzicht in de kritische grondstoffen die zij in hun producten verwerken. De website geeft een overzicht met specifieke kenmerken van deze grondstoffen, zoals de wereldwijde productie en prijsfluctuaties. Ook worden risico's toegelicht, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. De tool helpt ondernemers tijdig in actie te komen indien een tekort dreigt te ontstaan aan een bepaalde grondstof en te zoeken naar duurzame alternatieven. 

"Dit is uniek in Europa. Duitsland en de Europese Commissie hebben interesse om aan te haken. Deze grondstoffenscanner helpt om ons steeds meer te richten op een circulaire economie”, aldus David Pappie directeur Topsectoren & Industriebeleid.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden