Laatste nieuws:

, 22 maart 2018 13:35

Prins Friso Ingenieursprijs voor micromechanicus Nima Tolou

Dr. eng. Nima Tolou (35), mede-oprichter van de startup Flexous en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Tolou ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

Dr. eng. Nima Tolou wint de Prins Friso Ingenieursprijs (beeld: Koninklijk Instituut Van Ingenieurs)'
Dr. eng. Nima Tolou wint de Prins Friso Ingenieursprijs (beeld: Koninklijk Instituut Van Ingenieurs)
1/1
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de Prins Friso Ingenieursprijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. ”De moderne ingenieur is in staat maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Nima Tolou heeft dit vermogen. Hij ziet uitdagingen en combineert ze in aansprekend onderzoek dat helpt om de wereld een stukje beter te maken”, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos.

Horloge met nieuw tijdmechanisme

Nima Tolou gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme in een hecht team met de LVMH Watch Division (TAG Heuer/Zenith) en Flexous. Een techniek die al 350 jaar wordt gebruikt zette hij daarmee op z’n kop. De door hem ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. 

In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde - bewegingen omzetten in energie - blijkt ook mogelijk. Met dat principe heeft Nima Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Naar verwachting heeft de technologie uiteenlopende toepassingen, variërend van Internet of Things tot de healthcare sector, met bijvoorbeeld batterijen voor een pacemaker die opgeladen worden door de beweging van het hart zelf.

Publieksprijs

Dr. ir. Jan Klok (34), Principal Technologist bij Paqell B.V. en Scientific Project Manager bij Wetsus, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Als procestechnoloog bij Paqell en projectmanager bij Wetsus weet Jan Klok theoretische inzichten te valoriseren door snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.

De runner-up voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 is ir. ing. Sander den Blanken RO (44), algemeen directeur van Arup Nederland. Sander den Blanken erkent volgens de jury de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van staal door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Tevens zet Den Blanken zich in voor het Platform Stalen Bruggen van initiatiefnemers TNO en de TU Delft om ingenieurs te stimuleren hun expertise te delen.

Aanstormend Talent

Ing. Korné Walhout (27), algemeen directeur bij Walhout Civil, ontvangt de prijs voor Aanstormend Talent in ontvangst nemen. Korné Walhout is een zeer gedreven waterbouwer en ondernemend ingenieur. Hij werkte de afgelopen jaren aan innovatieve projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia, en het crisismanagement en het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma.   

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden