Laatste nieuws:

, 19 maart 2018 13:17

Overheid investeert 130 miljoen euro in Brainport Eindhoven

Het kabinet investeert 130 miljoen euro uit de regio envelop in het vestigingsklimaat van Brainport Eindhoven, zoals dat in de plannen staat die in januari aan het kabinet zijn aangeboden. Minister Schouten van LNV, Minister Ollongren van BZK en staatssecretaris Keijzer van EZK, hebben deze rijksinvestering bij TU/e Innovation Space in Eindhoven gezamenlijk bekendgemaakt.

Het kabinet investeert 130 miljoen euro in Brainport Eindhoven (beeld: Brainport Eindhoven)'
Het kabinet investeert 130 miljoen euro in Brainport Eindhoven (beeld: Brainport Eindhoven)
1/1
De bijdrage uit de regio envelop is incidenteel, maar mondt uit in een Regio-Deal die voor het zomerreces klaar is en gekoppeld is aan de Brainport Nationale Actieagenda. Daarmee werken Rijk en Brainport Eindhoven de mainportstatus uit en werken samen aan de opgaven van deze regio en de bijdragen van Brainport Eindhoven aan Nederland.

Voorzieningenniveau

De focus van de uit te voeren projecten ligt op het aantrekken, opleiden en behouden van technisch talent op alle onderwijsniveaus en het realiseren van innovaties met maatschappelijke impact. Daarnaast gaat het om zowel het versterken van culturele, maatschappelijke en sportvoorzieningen als het vergroten van de leefbaarheid in stad en regio voor de bestaande bevolking. Een voorwaarde voor de investering van het kabinet is dat de regio zelf 240 miljoen euro investeert. Indien bijdrage niet wordt gehaald, daalt de rijksbijdrage uit de regio envelop evenredig. Een deel van het geld is bestemd voor fotonica en wordt ingezet voor het opzetten van een Nationaal Masterplan Fotonica, waarbij ook Overijssel en Gelderland worden betrokken.

Het kabinet ziet Brainport Eindhoven als een economisch kerngebied van nationale betekenis. Met een concentratie van kennisintensieve maakindustrie is deze regio aanjager van de innovatie in de Nederlandse hightech sector. De regio kent volgens het Technisch Weekblad met 2 miljard euro de hoogste private uitgaven aan R&D, met 4,9% de grootste economische groei in 2017 (ING). Ook heeft de stad Eindhoven met 22.6 patenten per 10,000 inwoners de hoogste patent-dichtheid ter wereld (OECD).

Langdurige relatie

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, voorzitter van de Stichting Brainport, ziet de bijdrage van het Rijk als een forse investering: “Het draagt flink bij aan het aantrekken, opleiden en vasthouden van talent, het versterkt ons voorzieningenniveau en realiseert innovaties met maatschappelijk impact, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en mobiliteit. Maar belangrijker nog, ik zie hierin een bevestiging dat het Rijk een langdurige relatie met ons wil aangaan. Met de Brainport Nationale Actieagenda en de propositie regio envelop hebben we een aanbod gedaan. We hebben niet onze hand opgehouden, maar uitgestoken. Die is nu met beide handen aangenomen. Echt een héél belangrijke stap. Voor Brainport Eindhoven, voor de Nederlandse economie.”

De nadere uitwerking van de Regio-Deal en overleg hierover vindt plaats via de stuurgroep Rijk-regio voor de Brainport Nationale Actieagenda, die onder leiding staat van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Staatssecretaris Keijzer (EZK): “In januari bezocht ik Brainport Eindhoven en heb met eigen ogen de betekenis van deze regio voor onze economie gezien. Dankzij haar snelgroeiende maakindustrie met bedrijven als ASML, Philips, VDL,  DAF en NXP en ruim 6000 innovatieve mkb-ondernemers in de directe omgeving, is Brainport Eindhoven enorm belangrijk voor de innovatiekracht van Nederland. Met deze forse bijdrage uit de regio envelop kunnen Rijk en regio de ambities in de Brainport Actieagenda waarmaken. Zo profiteert heel Nederland van deze sterke economische regio.”

Erkenning

Gedeputeerde Economie en Internationalisering Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant ziet in de investering van het kabinet erkenning voor Brainport Eindhoven: “Het Rijk bevestigt hiermee dat Brainport een koplopersrol vervult in de nieuwe economie van Nederland. De regio is met zijn omvangrijke netwerk van bedrijven en onderzoeksinstellingen stevig verankerd in het hele land, en zeker in Brabant. De investeringen betekenen daardoor een belangrijke impuls voor het concurrentievermogen van de hele provincie.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden