, 12 maart 2018 13:37

Gemiddelde dagproductie van Nederlandse industrie met 7,1% gegroeid

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in januari met 7,1% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om de grootste stijging sinds februari 2011. De productie van de machine-industrie is opnieuw het sterkst gegroeid.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De Nederlandse industrie produceert al ruim twee jaar consequent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De machine-industrie presteerde in januari 2018 het sterkst. De dagproductie steeg met 13% ten opzichte van januari 2017. Ook de productie van de chemische en de rubber- en kunststofindustrie is bovengemiddeld gegroeid.


Correctie voor seizoen- en werkdageffecten

CBS geeft aan dat voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie het best gekeken kan worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2017 naar januari 2018 daalde de productie met 0,4%. Desondanks ligt de productie de laatste maanden op het hoogste niveau ooit. 

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert sterk, waarbij dalingen en stijgingen elkaar snel opvolgen. Sinds medio 2014 is sprake van een stijgende trend van de industriële productie. 
 

Producentenvertrouwen gestegen 

Het producentenvertrouwen is gestegen van 10,3 in januari 2018 naar 10,9 in februari 2018. Het CBS wijst erop dat industriële ondernemers nooit eerder zo tevreden waren. In januari werd dit record ook al verbroken. 

Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in februari juist gedaald. In januari werd in Duitsland het hoogste niveau van vertrouwen ooit, dat stamt uit november 2017, geëvenaard. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in januari ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder. 

Foto's:

De gemiddelde dagproductie van de industrie (beeld: CBS)

De gemiddelde dagproductie van de industrie (beeld: CBS)

De gemiddelde dagproductie van de industrie per bedrijfsklasse (beeld: CBS)

De gemiddelde dagproductie van de industrie per bedrijfsklasse (beeld: CBS)

De seizoensgecorrigeerde gemiddelde dagproductie van de industrie (beeld: CBS)

De seizoensgecorrigeerde gemiddelde dagproductie van de industrie (beeld: CBS)

© Aandrijvenenbesturen.nl