, 5 maart 2018 16:18

Rotorblad met buigtorsiekoppeling verhoogt opbrengst windturbines

Een nieuw rotorblad voor windmolens kan efficiënter gebruik maken van fluctuaties in windsterkte, wat de opbrengst van windturbines vergroot. Dit is mogelijk dankzij een nieuwe buigtorsiekoppeling, die zich continu aanpast aan de krachten die de wind uitoefent op het rotorblad.

De buigtorsiekoppeling is ontwikkeld door het Fraunhofer Institute for Wind Energy Systems (IWES) en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt als onderdeel van het 'SmartBlades' project. Rotorbladen van windmolens kunnen tot 85 meter lang zijn en draaien daarnaast continu rond. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de krachten die de wind uitoefent op de rotorbladen sterk kan variëren afhankelijk van de locatie van een rotorblad. Zo kan de druk op het blad dat omhoog wijst fors verschillen van de druk op het blad dat omlaag wijst. 

Te rigide om te buigen

De rotorbladen van conventionele windturbines reageren zeer langzaam op veranderingen in windsterkte. Daarnaast zijn conventionele rotorbladen te rigide om te buigen, waardoor zij windvlagen niet kunnen compenseren. Dit zorgt ervoor dat de rotorbladen volledig uit de wind moeten worden gedraaid indien windvlagen voorkomen bij een toch al hoge windkracht. Door deze maatregel produceren windmolens in dit soort weersomstandigheden geen energie, wat de efficiënte van windmolens verlaagd. 

De nieuwe buigtorsiekoppeling die het Fraunhofer IWES samen met het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt heeft ontwikkeld biedt uitkomst. Het nieuwe blad heeft een kromming en is in staat tot zekere hoogte te draaien om zijn eigen as om sterke windvlagen tot zekere hoogte te compenseren. Dit vermindert de krachten op het blad en daarmee de volledige turbine. 

Hogere opbrengst

Indien de rotorbladen met buigtorsiekoppeling worden ingezet bij een volledig nieuwe windmolen, is het mogelijk het totaalgewicht van de turbine te verlagen doordat de turbine aan minder sterke krachten wordt blootgesteld. Indien de bladen worden gemonteerd op een bestaande windturbine, is het mogelijk de turbine van grotere rotorbladen te voorzien zonder andere onderdelen van de windturbine te hoeven aanpassen. Dit zorgt dat de windturbine meer wind vangt en vergroot de opbrengst van de windmolen.

In een follow-up project genaamd SmartBlades2 gaat het Fraunhofer IWES experimentele testen uitvoeren met een demonstratiemodel van het rotorblad. Deze testen wordt gedurende een periode van enkele weken uitgevoerd in de Duitse Bremerhaven. De duurzaamheid van de bladen onder extreme belasting wordt getest gedurende statische testen. 

Praktijktest

Nadat deze testen zijn afgerond zullen drie identieke rotorbladen met buigtorsiekoppeling worden verscheept naar de Verenigde Staten. Hier zullen de bladen worden geïnstalleerd op een windturbine van projectpartner National Renewable Energy Laboratory aan de voet van de Rocky Mountains voor een praktijktest. 

Foto's:

Het rotorblad met buigtorsiekoppeling van het Fraunhofer IWES en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (beeld: Fraunhofer IWES, Pascal Hancz)

Het rotorblad met buigtorsiekoppeling van het Fraunhofer IWES en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (beeld: Fraunhofer IWES, Pascal Hancz)

© Aandrijvenenbesturen.nl