Laatste nieuws:

, 5 maart 2018 16:40

'Veel ruimte voor kostenreductie in windenergie'

Windenergie heeft de afgelopen dertig jaar een forse groei doorgemaakt. Desondanks is er nog veel ruimte voor kostenreductie. Dit stelde prof.dr. Simon Watson in zijn intreerede aan de TU Delft op vrijdag 2 maart. Watson gaat bij de TU Delft aan de slag als professor Wind Energy Systems en is directeur van het DUWIND Instituut aan de TU Delft.

Een offshore wind farm (beeld: Pixabay / the3cats)'
Een offshore wind farm (beeld: Pixabay / the3cats)
1/1
"Windenergie heeft de laatste 30 jaar een bijzondere groei meegemaakt", aldus Watson in zijn intreerede. "Vooral Europa heeft windenergie omarmd; in de eerste helft van 2017, werd 11,5% van de elektriciteitsvraag in de EU gedekt door windenergie." 

Watson wijst erop dat in dichtbevolkte gebieden zoals Nederland windmolens voorop op zee worden geplaatst. De eerste 'offshore wind farms' waren een stuk duurder dan windmolenparken op land. Recentelijk hebben een aantal partijen echter voorstellen gedaan voor de bouw van offshore wind farms tegen lagere prijzen, waardoor publieke subsidies niet langer nodig zijn.


'Toekomstige innovaties zijn cruciaal voor groei'

De professor Wind Energy Systems stelt dat toekomstige innovaties cruciaal zullen zijn voor de verdere groei van windenergie. Op dit moment wordt met windenergie slechts voldaan aan 1 tot 2% van de totale mondiale energievraag. 

Watson ziet echter veel ruimte voor verdere kostenreductie en innovatie. Watson: "Bijvoorbeeld met betrekking tot de windcondities. Geavanceerde statistiek en modelleringstechnieken kunnen worden gebruikt om potentieel complexe windomstandigheden die de prestatie en levensduur van windturbines kunnen verminderen, beter te begrijpen. Het is belangrijk om de interactie van de wind met de turbine beter te begrijpen om de energieopbrengst te optimaliseren en de last op de turbine te verminderen. Dit kan door de turbineblad-dynamica te verbeteren, de aansturing te optimaliseren en wake-effecten (zog van andere turbines) te minimaliseren."

Predictief onderhoud

Als we kijken naar de kosten van offshore windenergie blijkt operatie en het onderhoud goed te zijn voor bijna een derde van de totale kosten. Door data van turbinesensoren en geavanceerde modelleringstechnieken op slimme wijze in te zetten kan predictief onderhoud worden uitgevoerd, wat volgens Watson de sleutel is tot het kostenefficiënt in bedrijf houden van windturbines. 

Ook integratie in energienetwerken is volgens Watson van groot belang. "Een ander sleutel-issue is integratie. Omdat windenergie een steeds groter deel levert van de elektriciteitsvraag van Europa, wordt de variabiliteit van het windaanbod een grotere uitdaging voor researchers. Zij moeten methoden ontwikkelen om stroom van offshore wind farms goed te integreren in de stroomnetwerken door interconnectie, vraagsturing en energie-opslag", aldus Watson. 

Ambitieuze doelstelling

Watson noemt het doel van de Nederlandse regering om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot 0 te hebben gereduceerd ambities. Om deze doelstelling te realiseren gaat offshore windenergie volgens de professor Wind Energy Systems een grote rol spelen. Watson: "TU Delft en DUWIND zijn in een goede positie om de benodigde research en development te leveren door samenwerking en innovatie. In dezelfde geest van samenwerking hebben we nu ook een nieuw Nederlands initiatief gelanceerd: het Dutch National Doctoral College in Offshore Renewable Energy, onder het toekomstige PhD@Sea Programma."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden