Laatste nieuws:

, 28 februari 2018 15:39

Industrieel ethernet groeit het hardst

Als het gaat om fabrieksautomatisering groeit industrieel ethernet in nieuw geïnstalleerde ‘nodes’ harder dan de traditionele veldbussen. HMS Industrial Networks trekt deze conclusie in hun jongste analyse van de markt voor industriële netwerken.

Marktverdeling tussen veldbussen, ‘wireless’ en industrieel ethernet voor dit jaar volgens HMS Industrial Networks '
Marktverdeling tussen veldbussen, ‘wireless’ en industrieel ethernet voor dit jaar volgens HMS Industrial Networks
Rechts
1/2
Vorig jaar lag die situatie nog anders: van het aantal nieuwe machines en apparaten die aan een netwerk werden gekoppeld werd in 46% van de aansluitingen industrieel ethernet toegepast en voor 48% van de ‘nodes’ werd geopteerd voor een traditionele veldbus. HMS verwacht dat dit jaar de keuze in het voordeel van industrieel ethernet uitvalt met een groei 52% tegenover 42%. Volgens HMS is EtherNet/IP is nu het meest geïnstalleerde netwerk met een aandeel van 15%. Wereldwijd zijn Profinet, Ethercat, Modbus-TCP en Ethernet Powerlink de grootste Ethernet-concurrenten.

Ook draadloos populair

Gesteund door een sterke industrie en de zorg over cybersecurity, groeien veldbussen nog steeds licht. Ondanks een hoger groeipercentage van 6% (4% vorig jaar) zal echter het aantal veldbusinstallaties naar verwachting de komende jaren gestaag afnemen. Dominant is nog steeds Profibus met 12% van de totale wereldmarkt, gevolgd door Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6%. Ook de draadloze technologieën groeien met 32% en zijn goed voor 6% van de totale markt. Hierbij is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth.

Gefragmenteerd

“Niettemin bevestigt ons onderzoek dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft - gebruikers blijven vragen om connectiviteit met een grote verscheidenheid aan netwerken, afhankelijk van de toepassing”, aldus  Anders Hansson, hoofd Marketing bij HMS. “Wat de toekomst betreft, is het duidelijk dat industriële apparaten steeds meer met elkaar verbonden raken, gestimuleerd door het Industrial Internet of Things en Industry 4.0.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden