, 1 maart 2018 14:25

Vici-beurs voor geschikt maken van grafeen voor toekomstige producten

Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van het NWO om onderzoek te doen en een onderzoeksgroep te bouwen. Een van deze wetenschappers is professor dr. Meike Stöhr van het Zernike Institute for Advanced Materials, Faculty of Science and Engineering. Stöhr richt zich op het geschikt maken van grafeen voor implementatie in toekomstige producten.

Grafeen is een materiaal dat door zijn unieke eigenschappen veelbelovend is voor een breed scala van toepassingen in zowel de elektronica, fotonica als coatings. Zo zijn de kristallen van het materiaal slechts één atoom dik en vliegen elektronen bijna zonder weerstand door het materiaal. Ook is het materiaal sterker dan metaal en desondanks flexibeler. 
 

Schaalbare productie mogelijk maken 

Stöhr werkt sinds 2015 samen met een team bestaande uit Juan Carlos Moreno-López, Kathrin Müller en Stefano Gottardi aan de productie van grafeen van goede kwaliteit op industriële schaal. "De uitdaging is om een substraat te vinden dat grafeen met de juiste eigenschappen oplevert en schaalbare productie toestaat", zei Stefano Gottardi, promovendus bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG, eerder over het materiaal. 

Stöhr wil samen met haar team de eigenschappen van grafeen verbeteren door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde organische moleculen. Dit moet het materiaal geschikt maken voor implementatie in toekomstige producten. 

Andere Vici-beurzen

Naast Stöhr wordt ook een Vici-beurs beschikbaar gesteld aan: 
  • Prof. dr. Chris van den Broeck (Van Swinderen Institute, Faculty of Science and Engineering, tevens werkzaam bij Nikhef) voor het blootleggen van de ware aard van zwarte gaten;
  • Prof. dr. Syuzanna Harutyunyan (Stratingh Institute of Chemistry, Faculty of Science and Engineering) voor het ontwikkelen van efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande chemische processen voor de productie van farmaceutisch relevante stoffen;
  • Prof. dr. Johan Jonker (UMCG, Medical Biology) voor farmacologische manipulatie van ER-stress in vette leverziekte.

Foto's:

Grafeen (beeld: Pixabay / OpenClipart-Vectors)

Grafeen (beeld: Pixabay / OpenClipart-Vectors)

© Aandrijvenenbesturen.nl