Laatste nieuws:

, 26 februari 2018 13:58

Eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld op komst

ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy gaan gezamenlijk werken aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. De zonnecentrale moet in de toekomst op plekken waar een schaarste is aan land schone energie kunnen opwekken in zee. Het project wordt financieel gesteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zonnepanelen (beeld: Pixabay / andreas160578)'
Zonnepanelen (beeld: Pixabay / andreas160578)
1/1
Het gaat om een uniek project, aangezien grootschalige zonne-energiesystemen op zee nog niet bestaan. Het project moet een duurzame manier om energie op te wekken opleveren, die geen ruimte op land inneemt. Hiermee is de methode volgens het consortium ideaal voor zowel eilanden als afgelegen plekken. De betrokken partijen wil in de toekomst onder andere drijvende zonnepanelen gaan plaatsen tussen offshore windmolens op de Noordzee, waardoor op dezelfde oppervlakte meer energie kan worden opgewekt. 

Ruige condities op zee zijn grote uitdaging

De zonnepanelen die voor de zonnecentrale op zee worden gebruikt worden geselecteerd door ECN. Hierbij wordt gekozen voor panelen die al op de markt beschikbaar zijn. Vooral de ruige condities op zee zijn een grote uitdaging voor het project, stelt projectleider Zon op Zee bij ECN Jan Kroon. “We gaan kijken hoe deze panelen, die zijn ontwikkeld voor gebruik op land, presteren in het zoute water en bij gure weersomstandigheden", aldus Kroon. Ook gaat ECN zijn opbrengstmodellen aanpassen op basis van de ervaringen op zee. Deze aanpassingen moeten het mogelijk maken beter te voorspellen wat het rendement van zon op zee zal zijn. 

"Wat wij hier in drie jaar tijd neer gaan zetten is bijzonder en nooit eerder gedaan. Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten. Met de kennis en ervaring van deze Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven uit de offshore industrie zijn we overtuigd van succes”, aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van initiatiefnemer Oceans of Energy.

15% hogere opbrengst dan op land

Universiteit Utrecht gaan in samenwerking met Oceans of Energy onderzoek doen naar de elektriciteitsproductie van een eerste prototype van de zonnecentrale op zee. Hierbij wordt de opbrengst vergeleken met de productie op land. Naar verwachting zal de productie op zee gemiddeld 15% hoger liggen dan op land. 

Wijnand van Hooff, Programmadirecteur Zonne-energie TKI Urban Energy: “Door het slim bij elkaar brengen van Nederlandse kennis op het gebied van zonnestroomtechnologieën en offshore-kennis wordt in Nederland een geheel nieuwe toepassing van zonne-energie ontwikkeld. Projecten als deze zijn van groot belang om uiteindelijk zowel de commerciële- als de energetische- potentie van de toepassing te kunnen benutten”.

'Zon op zee past bij Nederland'

Allard van Hoeken besluit: “Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben. De meerderheid van de mensen op aarde woont in kustgebieden. Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden