Laatste nieuws:

, 22 februari 2018 14:08

Fraunhofer instituut experimenteert met verbonden productieomgeving

Drie Duitse instellingen verbonden aan het Fraunhofer instituut experimenteren met een productieomgeving die volledig verbonden is met het netwerk. Dit maakt het mogelijk met behulp van sensoren allerlei meetwaardes te verzamelen en deze te analyseren om het productieproces te optimaliseren.

Medicijnen extraheren uit planten (bron foto: HANNOVER MESSE)'
Medicijnen extraheren uit planten (bron foto: HANNOVER MESSE)
1/1
Het gaat om een project van het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT), het Fraunhofer Institute for Laser Technology (ILT) en het Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME). De drie instellingen bouwen in het nieuwe high-performance center "Networked, Adaptive Production" in het Duitse Aachen een productieomgeving die volledig verbonden is met het netwerk. In deze omgeving kunnen onderzoekers nieuwe diagnose- en prognosetechnieken voor productie ontwikkelen. Het project heeft als doel de productie van geavanceerde producten in uiteenlopende industrieën mogelijk te maken. 

Virtual Fort Knox

"We passen digitalisering en netwerken toe op productie in de praktijk", legt Thomas Bergs, algemeen directeur van het Fraunhofer IPT, uit. "We voorzien fabrieken van verschillende sensoren die continue draadloos meetgegevens doorsturen naar een database via de opkomende 5G mobiele communicatiestandaard." 

De data wordt opgeslagen in een cloud omgeving die 'Virtual Fort Knox' wordt genoemd. In deze omgeving wordt de data verwerkt en geanalyseerd met behulp van op maat gemaakte algoritmes en apps. Alle productie- en sensorgegevens worden opgeslagen in een zogeheten 'Digital Twin'.  Indien problemen optreden, kunnen werknemers de procesgeschiedenis bekijken en nagaan welke data de problemen veroorzaakt. Deze data kan vervolgens uit de database worden geëxtraheerd om het proces te optimaliseren. 

Medicijnen extraheren uit planten

In het Duitse center "Networked, Adaptive Production" hebben de drie instellingen gezamenlijk zes faciliteiten gebouwd voor pilottoepassingen. Het gaat hierbij onder andere om een project waarbij medicijnen uit planten worden geëxtraheerd van het Fraunhofer IME. Hierbij groeien planten onder gecontroleerde omstandigheden, waarna onderzoekers hen biochemisch aanpassen zodat zij medicijnen kunnen produceren. Vervolgens worden de planten geoogst en worden de actieve bestanddelen van de plant geïsoleerd en geëxtraheerd. 

Dit proces biedt verschillende uitdagingen. Zo groeien planten niet op hetzelfde tempo en produceren zij verschillende hoeveelheden actieve bestanddelen. Door de historie van planten in kaart te brengen is het mogelijk nauwkeurig na te gaan onder welke omstandigheden bepaalde bestanddelen in welke mate worden gecreëerd, zodat dit proces kan worden geoptimaliseerd. "Dit is hoe we bepalen onder welke omstandigheden de planten extra productief zijn, waarna we het lopende proces hierop aanpassen", legt Johannes Buyel van Fraunhofer IME uit. "We voeren uitgebreide big data analyses uit om de juiste waarden te vinden en monitoren die de productie van actieve bestanddelen beïnvloeden."

Concepten worden getoond op HANNOVER MESSE

De onderzoekers van Fraunhofer presenteren hun concepten voor verbonden en adaptieve productie op de beurs HANNOVER MESSE, die van 23 tot 27 april 2018 in het Duitse Hannover wordt gepresenteerd. De onderzoekers zijn hier aanwezig op stand C22 in hal 2. Op de beurs hopen de onderzoekers onder andere partnerships te sluiten met bedrijven uit verschillende industrieën. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden