Laatste nieuws:

, 19 februari 2018 16:14

Slimme data kunnen tot minder uitvaltijd, hoge productiviteit en intuïtieve machinebediening leiden

Hoe kan de groeiende hoeveelheid data, beschikbaar als gevolg van Smart Industries, de efficiëntie in machinebediening vergroten en helpen tegemoet te komen aan de wensen van de gebruiker? Dit zet powermanagementbedrijf Eaton uiteen in de whitepaper ‘Designing and developing control systems that truly meet the needs of users’.

De whitepaper ‘Designing and developing control systems that truly meet the needs of users’ van Eaton (beeld: Eaton)'
De whitepaper ‘Designing and developing control systems that truly meet the needs of users’ van Eaton (beeld: Eaton)
1/1
De volgende generatie machineoperators verwacht een human machine interface (HMI) die aansluit op de interface die zij gewend zijn van de persoonlijke mobiele apparaten in hun privéleven. Van management tot distributie, van logistiek tot productie, nieuwe smart devices verschijnen op steeds meer plekken in de werkomgeving. Niet-intuïtieve machineontwerpen leiden tot lange trainingsperioden, langzamere werkprocessen en uiteindelijk tot hogere kosten. 

Sterke en zwakke punten van huidige bedieningssystemen

In de whitepaper ‘Designing and developing control systems that truly meet the needs of users’ beschrijven Simon Sittig, professor Christian Brecher en Markus Obdenbusch van het WZL werktuigmachinelaboratorium van de technische universiteit in Aken (de RTWH), de sterke en zwakke punten van de huidige bedieningssystemen. Daarnaast lichten ze diverse richtlijnen toe en geven ze aanbevelingen voor het ontwerpen van moderne, gebruiksvriendelijke interfaces. In de whitepaper wordt ook uitgelegd met welke praktische aspecten ontwerpers tijdens de productontwikkeling rekening zouden moeten houden.

Door de toenemende complexiteit van productieomgevingen worden werkprocessen vertraagd en duurt het trainen van medewerkers langer. Dit leidt uiteindelijk tot hogere kosten. Zowel net aangenomen trainees als oudere werknemers komen voor uitdagingen te staan vanwege de huidige besturingsontwerpen, waardoor de vraag naar meer intuïtieve bedieningssystemen groeit.

Taakspecifieke informatievoorziening

Veel bedieningssystemen maken gebruik van een functiegeoriënteerde menustructuur, waardoor de uitvoertijd wordt vertraagd. In de whitepaper geven de onderzoekers aan dat deze structuur beter vervangen kan worden door een taakspecifieke informatievoorziening. Door het systeem op deze manier in te richten krijgt iedere taak een profiel, waarbij alleen de informatie die relevant is voor het profiel wordt weergegeven.

Bij het ontwerpen van gebruiksinterfaces spelen gebruiksvriendelijkheid en gebruikscapaciteit de hoofdrol. Als functies eenvoudig te vinden en te personaliseren zijn, stijgt de acceptatie van de gebruikers. In de whitepaper wordt dan ook nadruk gelegd op gegevensbeschikbaarheid. De gebruikersacceptatie neemt daarnaast ook toe als de bedieningssystemen eenvoudig te gebruiken zijn en zijn aangepast aan hun omgeving – bijvoorbeeld met aanraakschermen, die ook met handschoenen aan te bedienen zijn.

Galileo software

Eaton richt zich met zijn Galileo software op het ontwerp van gebruiksinterfaces, zodat nieuwe en intuïtieve gebruiksinterfaces eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden. Het systeem biedt een serie kant-en-klare grafieken, functies en gebruiksbeheersjablonen.
 
De whitepaper laat zien dat het concept van een gebruiksvriendelijk bedieningssysteem afhankelijk is van de volledige beschikbaarheid van relevante informatie. Om deze informatie met werknemers te delen, kunnen ook mobiele apparaten worden gebruikt. In industriële omgevingen worden vaak tablets en smartwatches gebruikt. Zo kan een noodsignaal bijvoorbeeld aan de drager van een smartwatch worden doorgegeven. In lijn met Smart Industries wordt in de whitepaper beschreven hoe cloud-oplossingen ervoor kunnen zorgen dat relevante informatie volledig beschikbaar kan worden gemaakt. Met een cloud-infrastructuur kunnen ook externe serviceaanbieders in bepaalde werkprocedures worden geïntegreerd. Hierbij is een focus op data-integratie, gestandaardiseerde interfaces en data-overdracht protocollen van essentieel belang.

De whitepaper is beschikbaar op de website van Eaton

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden